Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Konflikter, konflikter, konflikter…

leave a comment »

Är på två dagars fördjupning i konflikter, konfliktstrukturer, konfliktkategorisering, konfliktadressering, konflikt-ja-mer-än-jag-kunde-drömma-om…

Visste du t.ex. att man kan dela in konflikter i:

 • Intrapersonliga konflikter
 • Interpersonliga konflikter
 • Intraguppkonflikter
 • Intergruppkonflikter
 • Vertikala konflikter
 • Horisontala konflikter
 • Situationskonflikter
 • Åtgärdskonflikter
 • Målkonflikter
 • Pseudokonflikter
 • Fördelnings-/intressekonflikter
 • Konflikter om värdering, mål och ideologi

…bara för att nämna några.
Herre gud, en helt ny värld har öppnats för mig. Har jag varit blind som en fladdermus tidigare? Förutom allt ovan så kan ju konflikterna bero på paranoida föreställningar (givetvis inte mina, någon annans…) – man vill bekämpa någon annan, ni ser, här är ytterligare en ocean att ösa ur.

Vi har också fått en genomgång av hur man kan märka att en konflikt är på väg. Bara inse, jag har inte bara varit blind och har varit döv också.

konfliktHar man en hammare så ser man spikar. Och, jag vill lova, de här dagarnas föreläsare har en riktigt fläskig bamsehammare och en värld full av spik. Med ett illmarigt leende delade hon ut Thomas-Kilmans test där jag ska få redan på vilken konfliktstil jag har. När jag fyllt i testet så kommer det att uppenbaras vilken av följande stilar jag har: konkurrens-makt, samverkan, kompromiss, undvikande eller anpassning.
Jag ligger redan i konflikt med testet, så vi får se om jag kommer att vilja veta det Thomas-Kilmans test vill att jag ska veta 😉

Skämt å sido,  det har varit riktigt intressant att få bekanta sig med konfliktstrukturer och kategorier 🙂 Vi har givetvis inte pratat något om vad man gör åt konflikterna, men det är ju en ny dag i morgon som ska inledas med en refresh på ”Johari fönster”. Inte för att jag vet hur det kopplar till konflikthantering, men som sagt, det är en dag i morgon också.

 

Written by tankemosaik

2015/06/01 den 21:45

Publicerat i Diverse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: