Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Tandvärk och psykodynamiska tankar….

leave a comment »

I bland är det riktigt spännande. Bet av en tand, ja, inte hela tanden, men en rätt så rejäl bit av den, för några veckor sedan. Har inte haft tid att fixa till den, det är ju så mycket annat som behöver göras. Dessutom har jag det senaste två åren börjat vänja mig vid att spotta ut en och annan bit av en fyllning och tand. Enligt min tandläkare så är det en kombination av ålder och att jag pressar tänder på nätterna. (Jag lät det första passera utan en rak höger – var på mitt vänliga humör).

Nåväl, trots en rejäl bettskena så kom en fyllning utflygande för ett tag sedan. Eftersom jag har blivit lite luttrad så brydde jag mig så där lagom.  Har fixat en tid till veckan hos tandläkaren. Men, nu får jag alltså tandvärk. Kunde nästan inte sova i natt. Vid 1.30 hade jag övertygat mig själva att jag måste ha tag på en tandläkare.

Googlade snabbt upp en engelsktalande tandläkare (webbsidan gick i alla fall att få på engelska). Mailade till den angivna mailadressen och meddelade att jag var i stort behov av Doktorns kompetens. Får svar 02.00 att Doktorns Assistent Monique finns på plats kl 10.00 i morgon och att jag ska ringa henne så fixar en tid.

Min första fundering – kan man lita på en tandläkare som är vaken kl 02.00 och svarar på klinikens mejl? Kommer han att vara pigg och nyter på dagen?

Mejlade till tre ställen och Doktor Benjamin var den enda som svarade  valet blev lätt. Jag litar på honom. Ringer Monique kl 10.00, hon svarar och kan nästan inte prata engelska. Efter 10 minuter lämnar Doktorns Assistent över luren till Doktorn. Doktorn meddelar att Assistenten ska lämna återbud till någon patient under eftermiddagen för att bereda tid för mig och min tand. Monique ska återkomma via telefon. Pust…

Monique återkommer via mejl (Google translate) och meddelar att hon slängt ut en patient kl 16.00 och att den tiden är min. Vilken service – i alla fall mot mig. Infinner mig på kliniken kl 16.00 och träffar den jätterara och trevliga assistenten. Vi tillbringar en fem -tio minuter med att utforska ”å:et” i Håkan. Jag meddelar att det funkar lika bra med att kalla mig för Hakan, jag är van. Men här ligger ett genuint intresse. Hon får till ett förtjusande Håååååkan. Häftigt, tänker jag, att någon verkligen anstränger sig för våra Svenska små krumelurer. För att komma vidare, skippar jag snabbt ö:na i Snöhöjdsgatan och ö:et i Mölndal. Måste ju tillbaks till utbildningen.

Monique instruerar Benjamin i hur han ska uttala Håååååkan. Blir uppropad med ett nästan perfekt uttal, om än något utdraget. Doktorn tittar mig i munnen, hummar, knackar och ber mig beskriva smärtan. Vilket jag gör. Hummar igen och ber mig springa till tandläkaren när jag kommer hem. Lägger i ett provisoriskt material och någon som ska ”lugna” tanden, smakar räv. Skriver ut, penicillin, smärtstillande och munvatten (!). Besöket kostar 24€ – hinner man ju inte ens gapa innan det kostar i Sverige.

Kommer tillbaks till föreläsningen. Alla undrar hur det gått. Nu kommer det intressanta:
Fyra av de mest psykodynamiska deltagarna kommer fram till mig vid det sena eftermiddagskaffet och undrar om jag har funderat på vad detta med tanden står för? De tycker att jag borde funder på om det kanske är kroppens signaler att jag borde stanna hemma och ta det lugnt eller kanske ta semester, eller om jag har något problem jag flyr från!?

Jösses!

Written by tankemosaik

2012/10/03 den 09:29

Publicerat i Diverse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: