Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Automat eller manuellt…

with 2 comments

Det här med manuellt växlade bilar och automatväxel är en intressant fråga. Jag tror till och med att det kan räknas som en livsstilsfråga. Personligen har jag aldrig fattat det roliga med att växla. Fattar typ att man måste växla och vilken funktion det har. Men att det är roligt, nej. Funderar på om det kan ha med damp eller hyperaktivitet att göra. Att man gillar att växla? Det finns säkert aktuell forskning i frågan men jag tror inte att jag tänker fördjupa mig i det.

Visst är det skönt att lägga i drive-läget, lägga båda (!) händerna på ratten och sedan bara gasa och köra. Bromsa kan ju också behövas. Käckt att det finns två pedaler på en automatväxlad bil. Gas och broms, eller tvärt om, hur det nu är…

Om man är van att köra manuellt växlad bil och sätter sig i en automatväxlad finns det en risk att man glömmer av sig och sätter båda fötterna på bromsen. Det är inte bra. Bromspedalen är rätt så bred och när man tror att man ska koppla ur så trycker man ordentligt på bromsen. Då är det väldigt bra om man har säkerhetsbältet på. Fantastisk uppfinning.

Har bara gjort detta en gång i min ungdom, väldigt länge sedan när jag tänker efter. Nu har jag nästan bara kört automatväxlat i kanske 12 år så nu har jag problem åt andra hållet i stället. Står lite om det i Shit-Pommes-Frites-inlägget 😉 I korthet kan man sammanfatta min upplevelse av att det finns många sätt att få motorstopp på när man går från automat till manuellt. Punkt.

Vår kompis Tomas, han älskar att växla. Han köpte ny bil  ivåras, en stor stark Fårrd med en megamusikanläggning. Tror att det är som att sitta i en massagestol när han drar igång subwoofrarna. Hur som helst, efter moget övervägande bestämde han sig för att gå på automatlinjen vid det här köpet. Möjligen i ett försök att skaffa vuxenpoäng. När vi träffades sist och jag frågade hur det känns med automat såg han ut som en ledsen hund. En mycket ledsen hund och jag förstod nästan (tror inte man kan sätta sig in i detta) hur mycket han saknar den gamla vanliga växellådan.

Jag funderar på om det fortfarande finns växelspakar med sugpropp. När jag var liten (nu är jag där igen) så kommer jag ihåg att det både fanns rattar och växelspakar med sugpropp. De kunde föräldrarna sätta in i bilen så att barnen skulle få bli delaktiga i körningen. På den tiden tror jag att e 88:a kostade en krona och säkerhetsbälte var inte att tänka på. Däremot fanns det pepitarutiga störthjälmar som vissa familjer hade på sig när de var ute på bilfärd.

Får jag tag på en växelspak med sugpropp så lovar jag att Tomas ska få den av mig 🙂

Written by tankemosaik

2011/08/20 den 10:40

Publicerat i livet

Tagged with ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Superkul! Har fortfarande lite svårt att förlika mig med automaten, men kanske vänjer mig till sommaren…
    Tack för en supertrevlig kväll!
    Mr T

    Tomas

    2011/08/27 at 23:29


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: