Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Tillvaron är komplex…

leave a comment »

För ett tag sedan läste jag att tuggummituggande är bra mot demens. Jag visste att det var bra för att neutralisera pH-värdet i munnen efter att man ätit. Ser väl på reklam! Men att det dessutom skulle hjälpa hjärnan att håll sig i ordning var en nyhet. Men någon studie som refererades i någon av dagstidningarna påstår detta.

Eftersom jag är lite förvirrad (ibland) blev jag lite glad när Gro meddelade samma nyhet. Tugga tuggummi och håll hjärnan frisk. Så här har tuggats för pH-neutralisering och mot demens. Jag hade inte drömt.

Följande text kommer från ”Tänderna är människans morrhår” – en artikel i DN:

Studier visar att hur mycket vi tuggar faktiskt har effekt på minne och inlärningsförmåga. Finmalen kost ger sämre inlärning hos råttor än fast kost.

Och ett experiment där försökspersoner fick tugga tuggummi visade att inlärningsförmågan förbättrades jämfört med en kontrollgrupp som inte tuggade tuggummi.

– Tuggummi är rena hjärngympan, säger Björn Klinge.

 

TOY finns förresten på IKEA

När jag läser lite mer på förpackningarna (tuggummi) så står det att Xylitol kan ha en viss laxerande effekt – gympandet av hjärnan kan med andra ord få bieffekter i andra änden. Misstänker att just den effekten påverkar mig. Dessutom lade vi om kost för ett par veckor sedan och har infört mer frukt. Mer, är ett understatement, vi har gått från i stort sett noll till en avsevärd fruktkonsumtion. Nu är kosten balanserad med mer frukt och genom att äta riktiga måltider både lunch och middag. Middagarna har tidigare varit sådär halvbra med smörgåsar och lite snabbmat. Effekten är riktigt bra, förutom den lilla bieffekten som dessutom påverkas av frukt 😉

Surfat runt och kollat lite olika ställen om gasbildning. Fick rådet från ett läkemedelsföretag att skippa bönor. Inga problem eftersom en böna inte har kommit ner i magen på flera veckor. Ett annat specialistråd från en annan läkarsajt är att skippa frukt och grönt (!) och tuggummituggande.

Nu blir det lite komplext. Skippa att tugga tuggummi, säger ett läkemedelsföretag. Skippa frukt och grönt säger en läkarsajt. Ät balanserat enligt tallriksmodellen säger andra specialister. Tugga tuggummi och håll hjärnan frisk säger de senaste forskningsrönen. För att inte tala om vad tuggummiföretagen säger, men de är kanske lierade med Apoteket och Minifom

 

Written by tankemosaik

2010/12/05 den 21:54

Publicerat i mat

Tagged with , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: