Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Du blåser väl inte på maten…

leave a comment »

Tycker det är lite roligt att ibland kolla Magdalena Ribbings blogg om vett och etikett som finns på DNs webbplats. Dels att läsa frågorna och svaren hon ger, men det är minst lika intressant att se alla reaktioner de ger upphov till. Ofta många kommentarer, ibland upprörda. T.ex. säger Ribbing att man inte ska blåsa på maten för att få den att svalna – det är inte vett och etikett. Man ska vänta tills den har blivit lagom varm. (En fråga jag överhuvudtaget aldrig reflekterat över…) Här är det ca 30 kommentarer, för och mot.

Jag gillar hennes rappa och tydliga svar, sedan kan jag ju hålla med eller inte, men det är en annan sak. T.ex. säger hon så här om vad hennes svar baseras på:

Mina svar baseras på vad som är vad som kan kallas erkänt god stil, inte på vad många vill att sådan ska vara.

Ett exempel: dagens brudar är så gott som alltid klädda i axelbara balklänningar även om de vigs i kyrkan. Det är inte god stil, även om det är vanligt.

Ett annat: ett stort antal människor stoppar gärna bordskniven i gapet även vid formella måltider. Det är inte etablerat gott bordsskick.

Ytterligare ett exempel: allt fler avstår från att tacka för gjorda tjänster, eftersom de inbillar sig att ett tack skulle försätta dem i underläge gentemot den som tackas. Det är helt fel, förstås!

Det sista exemplet hon lyfter fram, om att tacka för gjorda tjänster sätter oss i ett underlage, är väl helt fantastiskt. Hur kan någon tänka att ett tack skulle sätta den som tackar i underläge. Och är det så att fler och fler avstår från att tacka på grund av detta? Börjar undra om det finns en föreställning om att blinka med bilen när man ska svänga, sätter föraren i underläge? Jag tycker det blir vanligare och vanligare att förare skiter i att blinka – bara svänger. Jag kan lugna alla som är oroade, det är helt fel!

Hade förmånen att lyssna på en föreläsning av Sofia Rasmussen från Kairos Future. Föreläsningen handlade om hur ungdomar ser på framtiden – Min Bild av Drömsamhället. Där lyftes vett och etikett fram som ett område som dagens unga ser som viktigt och meningsfullt. Det fanns många saker som var intressanta att lyssna till, här är ingressen till studien:

Dagens unga värderar familjen högt! Sveriges 15-19 åringarna drömmer om ett familjeliv med barn och fint hus och de vill absolut inte offra familjelivet för att kunna göra professionell karriär även om det självklart är viktigt att ha ett bra jobb. Balans mellan familjeliv och arbete verkar vara nyckeln till livskvalitet när unga tänker på sin framtid.

Att lyckas hålla ihop en familj i många år – det är värt respekt, tycker ungdomarna. Faktum är att det är värt mer respekt än att bli en framgångsrik idrottsman, skapa sig en förmögenhet eller att vara allmänbildad. Familj är respekt!

Det här är några resultat från Kairos Futures omfattande studie Drömsam- hället 2010 där 10700 ungdomar i åldern 15-19 år svarat på frågor om sina drömmar och ambitioner. Studien är en uppföljning av 2008 års studie om unga och drömsamhället.

Kanske är det den yngre generationens sätt att revoltera mot dagens vuxna? Nu ska jag snart gå och blåsa på maten, man får faktiskt göra det i familjesammanhang, så de så….

Written by tankemosaik

2010/10/10 den 15:43

Publicerat i tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: