Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Social kompetens…

leave a comment »

Hittade en intressant artikel i JUSEK-tidningen om social kompetens. Har haft lite problem med ordet, det får mig liksom att studsa. Har aldrig riktigt förlikat mig med uttrycket.

Varför? Jo, för att jag inte begriper riktigt vad det är och ur vems ögon eller vems perspektiv den här sociala kompetensen ska mätas och hur bedömer man hur den förhåller sig till fackkompetens, erfarenhet mm. Ur mitt perspektiv är ju social kompetens en sak och ur ditt är det antagligen en annan sak. När är det bra med social kompetens och när är det inte bra? Kan social kompetens vara en nackdel? Är det förmågan att pladdra om ingenting så kallad mingelkompetens, handlar det om att vara ‘rak’ och säga vad jag tycker och tänker utan att reflektera över det först. Har du tänkt på att mycket – väldigt mycket, av det man säger, säger mer om dig själv än om andra.

I Finland finns en professor i psykologi som heter Liisa Keltikangas-Järvinen och jag börjar gilla henne! Hon har kommit ut med sin åttonde bok där hon sticker hål på myten om att socialitet i sig skulle ha ett värde i arbetslivet.

– Det är märkligt att vi har så mycket problem och konflikter på våra arbetsplatser när alla hävdar att de kommer så väl överens med andra människor, säger hon i intervjun. Och visst tycker jag att det ligger mycket i det hon funderar över. Om vi alla är så socialt kompetenta och kommer så väl överens med allt och alla som vi gör när vi sitter i en anställningsintervju eller kanske bara pratar med varandra om hur socialt kompetenta vi är. Varför har vi då alla konflikter i arbetslivet och privat? Kan man ju undra.

Hon säger att social kompetens är en bubbla som saknar varje form av vetenskapligt belägg. Hon menar också att i vår narcissistiska kultur har arbetslivet blivit en sorts terapi. Man förväntar sig beröm av chefen varje dag. Men, vi är väl ändå på jobbet för att arbeta, menar hon.

En riktigt häftig tant, ja, läs artikeln vetja, klicka här och gör det nu!

Men Fru Keltikangas-Järvinen har inte samma förunderliga frisyr som tanten som dyker upp på bloggen i morgon…

Written by tankemosaik

2010/09/19 den 14:39

Publicerat i Arbetsliv, tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: