Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Sommar…

with one comment

Det har verkligen varit sommarväder i helgen, nästa väldigt för mycket sommarväder. Men å andra sidan är det så lång mellan gångerna så jag passade verkligen på att njuta i värmen. Tänkte på vintern och insåg att jag älskar sommaren.

Fredagen ägnade jag åt att rensa och åka med skräp till vår favoritåtervinningsstation. Vi har kommit på att det bästa med Mölndal ändå är Kikås, återvinningsstationen. Ordning och reda, trevlig personal och så har vi tolv fria besök per år – vad mer kan man begära av en kommun? Medan jag äkte iväg med skiten så jobbade robotarna hemma med att dammsuga golven. En arbetsfördelning som passar mig perfekt.

I lördags hade vi goda vänner på besök i den tropiska natten. Nåja, nästan i alla fall, temperaturen sjönk till 19 grader vid ettiden på natten, en grad under tropisk natt. K och jag satt i varsin solstol på terassen och tittade på stjärnorna i den ljumma natten när gästerna hade packats in i en Taxi och lämnat.

Idag har varit en lite halvseg dag, tror att det beror på vädret. Åska i luften, fuktigt och varmt. Vi tog och snörade på oss gåskorna och promenerade ner till city.

Vår söndagsluffe började alldeles utanför vår carport där kaprifolen blommar för fullt med orangegula blommar. Om jag inte missminner mig så är det Bohusläns landskapsblomma.

Efter sådär fem till tio minuters promenerade kommer vi till en lummig dalsänka som ligger mellan södra guldheden och Sahlgrenska. Fick helt plötsligt syn på lyktstolparna med nya ögon. Visst är det roligt att någon har fått formgiva dem. Inte bara ett rör rakt upp med en lampboll på utan några utsmyckningar som gör att lampan ser ut som en blomknopp.

Alldeles under lampan låg en tjock fet snigel och mumsade på en svamp av något slag. Min begränsade svampkunskaper viskar skivling av någon sort långt inne i mitt huvud.

Det här är något jag verkligen gillar med Göteborg. Trots att man är relativt centralt så finns det små gång och cykelvägar där det känns som stan är långt, långt borta.

Efter ytterligare några minuters promenad passerade vi Sahlgrenska och hamnade snabbt in i nästa lummiga oas – Änggårdskolonin.

Har du inte varit där tidigare så rekommenderar jag en långsam promenad genom den här oasen. Det är helt fantastiskt på sommaren. Först en stor asfaltsparkering, ett staket, en skylt och en grind. Öppna och gå in. Helt plötsligt är du någon helt annanstans. Det grönskar, prunkar och doftar av rosor, jasmin och fläder. Vandra och njut.

Tittar man uppåt så kan man se det här huset, där jag nästan har bott. Jag bodde i ett likadant hus som ligger granne med det här huset. Gatan hade det fantasifulla namnet – Källsprångsgatan, kan riktigt höra hur det porlar.

När man gått igenom Änggårdskolonin kommer man till en ny parkering. Där fortsätter man att promenera rakt rakt fram, då kommer helt plötsligt nästa oas – Änggårdens odlareförening.

I Änggårdens odlareförening får man se upp för tomtarna som är på sin vakt.

Efter en lång utförsbacke kom vi ner till Engelska parken och de gamla fina tegelhusen.

Från Engelska parken tar det bara några minuter innan man är nere på Linnégatan där företagarföreningen (tror jag) har satsat hårt på amplar i år. Efter en lång del av Linnégatan hänger fantastiska amplar och mjukar upp gatumiljön.

Svenssons möbler ligger förutom i Lammhult även på Järntorget, längst ner på Linnégatan. Där finns bl.a. den här utelampan som skulle passa väldans bra på vår baksida.

Nere vid Järntorgsbron har det förändrats väldeliga de senaste åren. Språkcaféet har under flera år legat i en jordig arbetsplats. Nu är det ordning och reda igen kring caféet. Fast lite väl mycket cement. Fattar inte varför man inte satsat lite mer på planteringar eller rent av gjort en park där istället för cementen. Men Caféet är väldigt trevligt. Gillar man att dansa tango så är det rätt ställe att besöka på lördagar.

Efter att ha shoppat loss på NK (rea) hamnade vi i Trädgårdsföreningens planteringar. Ja, inte i planteringarna men väl på gångvägar och gräsmattor. Det världsberömda (i alla fall i Göteborg) palmhuset innehåller en del smått och gott.

Visst är näckrosbladen häftiga! De heter säkert något också…

Känn på korträdets stam, mjukt som sammet…

Här är Rosencaféet som tyvärr har blivit sämre och jag hoppas att det beror på att de är överbelastade eller något. Hade sett fram mot capucchino och något gott till. Kände oss väldigt blåsta då allting inte fungerade. Kaffemaskinen trasig eller om det var kaffekvarnen. Utbudet av ‘något gott till’ såg mest ut som en sorglig samling av Delicatos bakverk.

Men visst är miljön trevlig, både ute och inne.

Även om man inte är såld på rosor så kan man inte låta bli att fascineras av alla underbara färger och former för att inte tala om dofterna.

Småblommiga i massor…

Eller den här som ser ut som om den är gjord i marsipan…

Det är inte bara rosor som trivs i Trädgårdsföreningen. Den här blåa sträcker stolt på sig från sina krukor som är placerade runt om den lilla dammen.

De är läckra att se på, både dammen där det flyter utslagna rosenblommor och planteringen som sluter sig i en cirkel runt om den.

Gillar man fontäner finns det också…

Botaniska har sitt näsduksträd och Trädgårdsföreningen har sitt tulpanträd som idag blommade. Det var första gången jag såg blommorna. Ett jätteträd med gula, tulpanliknande blommor.

Efter den här utflykten började vi planera hemfärden via kollektivtrafiken. Lite ovana som vi är, med kollektivtrafiken fick vi hämta styrka genom Triumfglass lösglass i våffla. Intressant tyckte den här lilla saken som ivrigt pockade på uppmärksamhet och bitar av våfflan.

Femmans vagn tog oss till Korsvägen där det här soluret finns. Funderar fortfarande hur mycket klockan var…

Elva minuters väntan och buss 42 rantade förbi. Här ser man bakänden på den efter att den hostat ut oss på gatan.

Nästan hemma…


Written by tankemosaik

2010/07/04 den 18:27

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Bakom de två översta fönstren i det vänstra fina gamla tegelhuset huset vid Engelska Parken bodde jag för läääänge sedan – anno 1971….

    Hon som du känt sedan läääänge

    2010/07/08 at 17:50


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: