Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Betongföremål…

with 3 comments

Ja, då så, här kommer en första titt på mitt nya fritidsintresse – Betong. Det första jag gjorde och som det finns tillverkningsbilder på lite längre ner i den här bloggen, lärde jag mig mycket på. Resultatet såg ut som något jag gjort på dagis.

Silikonformar (muffins) är inte bra för betonggjutning, det är inte heller bra att stoppa ner metallburkar som innerform när man gjuter. De går inte att få loss. Innan jag upptäckte dessa två lärdomar så fick jag bra träning på att blanda betong, att fylla gjutformarna, att skaka ner betongen i formarna mm.

Efter att ha vacklar runt ett tag på resultatet av den första och den senare lärdomen bestämde jag mig för att skrida till verket igen. Den här gången utan silikonformar och metallinnerformar. Siktet inställt på värmeljus. När jag handlade på Maxi sprang jag på FiberPot-krukor till extrapris. 10 stycken för 4 spänn, snabb affär. Vid örtkryddorna råkade jag titta på plastformen som örtkryddskrukorna står placerade i, rafsade snabbt åt mig tre formar. Du vet i sådandär tunn svart lite halvhårdknastrig plast.

Betong blandades och formar fylldes…

SDC12429

Så här blev FiberPot-krukorna (torvkrukor för frösådd).

SDC12431

Här är resultatet från plastformen som håller örtkryddskrukorna i affären

SDC12437

Sedd uppifrån ser den ut så här

SDC12439

Fick lite betong över efter att ha fyllt gjutformarna som skulle bli värmeljushållare. Hittade hastigt och lustigt en marängsvissglassform som fick bli testobjekt för restbetongen

SDC12443

Written by tankemosaik

2010/06/27 den 18:36

Publicerat i trädgård

Tagged with , ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Marängsvissglasform för betonggjutning… nu börjar jag snart grina av nostalgi. Minner mig om tider då sonen höll på med sina experiment hemma. Morteln kunde innehålla rester av sprängämne, finaste glasskålarna var användbara till mycket och ja… jag ska inte väcka minnena alltför mycket.
  Va fin den blev, den där marängsvissglasskålsbetongkrukan.
  Drar mig också till minnes att jag sett fantastiska stora betongskålar gjutna med hjälp av rabarberblad.

  Pingvin

  2010/06/27 at 19:00

  • Ja, det är fantastiskt hur minnena kan triggas igång och rusa iväg med oss…
   För ovanlighetsskull är jag riktigt nöjd 🙂
   Rabarberbetongskål är på gång, ligger i tankestadiet och jag håller på att fundera över var jag ska få till jord- eller sandhögen som behövs som form under själva rabarberbladet. Rabarberbladet tänker jag knycka från före detta Trädgårdsmästarens trädgård (fast jag ska fråga om lov..)

   Tankemosaik

   2010/06/27 at 20:47

 2. Kreativiteten flödar.
  Duktig är du och fint blir det!
  Kul att se.

  A&L

  Anmaja ♥ Lussekatt

  2010/07/02 at 15:55


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: