Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Den heliotropiska principen…

with 5 comments

Den heliotropiska principen kommer från botaniken. Det är benämningen på att blommorna vrider sig mot solen, man kan säga att de solar sig i ljuset och värmen. I vår trädgård kan jag se det väldigt tydligt på vissa växter och lite mindre på andra, men ändå tydligt.

Några av dem är supertydliga, de slår ut sina kronblad när solen visar sig, sträcker på sig och vrider sig mot och öppnar upp sig för solen. De följer solens gång på himlen för att slutligen när solen blir svag, sent på eftermiddagen slå ihop sina kronblad och sjunka hop i vila.

Det finns även negativt heliotropiska inslag i växtvärlden. T.ex rötterna hos murgröna och många andra växter som växer i jord. Rötterna söker sig från ljuset för att komma så långt ner i jorden som möjligt där de hittar fukt och näring som gör det möjligt för växten att frodas och fortsätta vända blad och blommor mot solljuset.

solros_400_52592385

Den heliotropiska principen används också i andra sammanhang – lånad från botaniken. Barbara Fredrickson har i sin forskning kring området ‘positivity’ (återkommer i ett senare inlägg om vad positivity står för) visat på att vi människor blir kreativa och får större tillgång till vår kreativitet när vi befinner oss i sammanhang som skapar positiva känslor – när vi vänder oss mot ljuset och värmen.

David Cooperrider är en annan forskare och praktiker som använder den heliotropiska principen som en av flera teorier i sitt arbete med organisationer. Det vill säga människor på jobbet. Han menar att på samma sätt som blomman sträcker sig mot solen, vill vi som arbetar i organisationer sträcka oss mot de mest positiva berättelserna vi har om oss själva och utveckla oss i den riktningen. Spännande tanke!

Jaha, tänker du, men på vårt jobb så är det bara gnäll och elände. Så tänkte David Cooperrider också när han började sin forskning. Efter ett att ha forskat ett tag upptäckte han att det blev en väldig skillnad om han började fråga om vad som fungerar bra och hur det skulle se ut på jobbet om det var som bäst. När de som arbetade i organisationen började sätta ord på sina styrkor, och det som gav liv och energi på dagarna, då började det hända saker. Utan att någon egentligen gjorde något så började en förändring på ske,  en förändring mot de positiva berättelserna.

Den heliotropiska principen i ett socialt sammanhang.

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Intressant! På vårt jobb hör jag aldrig, nåja så gott som aldrig, någon som gnäller. Vi tillämpar den heliotropiska principen i sitt sociala sammanhang? Vi vänder våra blomblad mot solen.

  Vårkram från ostkanten.

  Anmaja ♥ Lussekatt

  2010/06/01 at 13:50

  • Jag säger bara grattis, ett uppriktigt grattis, för det måste vara fantastiskt att arbeta på en sådan arbetsplats! Själv undrar jag vilken pricip, eller inte, vi jobbar efter på min arbetsplats!

   Om allt och...

   2010/06/02 at 16:56

   • Spännande att det blev en felstavning där, men det kanske säger en del om just ”icke princperna” på min arbetsplats 😉

    Om allt och...

    2010/06/02 at 16:58

 2. Det låter som ni verkligen lever den heliotropiska principen – bara att gratulera!
  🙂

  Tankemosaik

  2010/06/02 at 08:35

  • Tackar för gratulationerna. 😉

   På min arbetsplats är vi 117 anställda, om jag bara plockar ut vår klinik på hela länssjukhuset. Jag kan inte svara för hur alla olika enheter har det inom kliniken, men i min lilla grupp av, låt säga, ett femton-tjugotal olika personer, i olka yrkeskategorier brukar jag inte höra något gnäll. Vi har en mycket trevlig stämning och ett gott kamratskap. Eller så är det bara jag som är optimist och positiv med skygglappar? 😀

   Anna

   Anmaja ♥ Lussekatt

   2010/06/02 at 20:34


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: