Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Vingslag från förr…

with 3 comments

Min faster fick i förra veckan ett brev från förr. På konstiga vägar hade en inbjudan till mina föräldrars bröllop hamnat i Umeå. När min faster var på Universitetssjukhuset i Umeå i förra veckan träffade hon några bekanta som hade hittat kuvertet hos sig. Hon fick kuvertet och lämnade över det till mig.

Det är adresserat till min farmors mamma, Oliva Vestrin. Stämplarna är lite skumma, den ena daterar 15/12-49 medan den andra daterar 15/11 -48, det kostade 10 öre att skicka brevet som kom fram till Oliva. Frimärket är slarvigt avrivet och påklistrat upp och ner. Adressen har jag lite svårt att förstå mig på men jag tror att hon bodde i Veda utanför Sundsvall och vad M a j. betyder, ja det har jag för närvarande ingen aning om.

Bröllopet ägde rum på nyårsdagen den 1/1 1950. Jag har inget minne av att mina föräldrar någonsin uppmärksammade eller firade sin bröllopsdag. När jag gräver i minnet känner jag igen att de gifte sig på nyårsdagen men jag hade inte kunnat svara om någon hade frågat mig vilken dag de gifte sig på. Nu kommer jag däremot att komma ihåg det.

Har rotat i minnet och tänkt tillbaks på nyårsdagen 1970, då hade de varit gifta i 20 år, men jag kan inte komma ihåg att vi gjorde något speciellt hemma den dagen. Det behöver i och för sig inte betyda något, du vet, det här med mitt minne… och 30 år bakåt, det är en utmaning och jag var inte heller sådär värst gammal och kanske inte heller speciellt intresserad.

Ingen av de som står nämnda på kortet lever idag men de blir väldigt levande för mig när jag ser kuvertet och inbjudningen. Min morfar dog redan 1962, han var i 50-års åldern. Honom har jag bara fragmentariska, men goda minnen av. Jag kommer ihåg två knallpulverpistoler (eller möjligen en), ett hölster och en cowboyhatt. Mitt minne är att jag fick det av honom när vi var på besök i Sundsvall.

Hade jag varit medveten om att det på nyårsafton i år var 60 år sedan de gifte sig hade jag tänt ett ljus för dem. Men jag ska göra det i dag istället.

Det är spännande vilka reflektioner och tankar ett gammalt brev skapar. Vad händer med det vi skriver idag? Elektronisk korrespondens, bloggar, webbsidor, mejl, kommer de bara att försvinna eller är det någon som kommer att kunna undra och reflektera över det vi skriver om idag, om 60 år?

Written by tankemosaik

2010/04/05 den 11:37

Publicerat i Det oväntade

Tagged with , , ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Otrolig historia med brevet och tankeväckande post.

  Erik

  2010/04/05 at 14:43

 2. Ett brev betyder så mycket… Så hette det ett tag! Detta brev måste ha betytt oerhört mycket för dig, från så lång tid sedan…! Var nu riktigt rädd om det, så det inte försvinner.

  Har också funderat på att det vi skriver idag… Kanske drunknar allt i den stora allmänna röran som blir följden? Kommer någon att ha tid att över huvud taget bry sig om sådana saker… eller vad kommer att ske? Spännande perspektiv, onekligen.

  Ailas

  2010/04/05 at 14:55

 3. Vilken underbar berättelse, så jag blir lite tårögd.

  Ja vad händer med det vi skriver på nätet? Jag har anmält mig på https://www.mywebwill.se/ och där kan man fylla i hur man vill göra med sina texter, bloggar mm som ligger ute på nätet. Jag har dock inte fyllt i nåt, bara registrerat mig än… Kändes så påtagligt att alla ska vi dö. ;-(

  Soliga kramar från armar o tassar!

  Anmaja ♥ Lussekatt

  2010/04/07 at 14:59


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: