Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Mord på Shetlandsöarna…

leave a comment »

Har avslutat ‘Ängelns lek’ av Carlos Ruiz Zofón. Kan inte annat än rekommendera den! Slängde mig sedan över ‘Vita nätter‘ Av Ann Cleeves mord på Shetlandsöarna, kan det bli bättre. Gillade ‘Svart som natten’ och ska nu gå lös på ‘Vita nätter’ och ‘Rött stoft‘. För närvarande hänger liket kvar i uthuset och väntar på att bli nedtaget. Clownmasken som det dinglande liket har på sig förbryllar, speciellt eftersom dottern i huset intill har en likadan mask och ingen verkar veta varifrån den kommer – än så länge.

Begriper inte varför hon (Ann Cleeves) har bestämt sig för att skriva fyra böcker som utspelar sig på Shetlandsöarna. Hoppas hon glömt en nolla, typ. Den fjärde boken ‘Blue Lightning’,  kommer ut på engelska i februari 2010 så den borde väl vara översatt till Svenska till sommaren. Ser fram mot bra semesterläsning. Förutom spänningen i böckerna så blir jag fruktansvärt intresserad av Shetlandsöarna. Med tanke på min geografiska förvirring så har jag börjat med att lokalisera vart de ligger. Stämde hyfsat bra med min egen uppfattning, kunde legat lite annorlunda så hade det stämt ändå bättre 😉

Vid första försöket att lokalisera dem läste jag att Shetlandsöarna ligger mellan Orkneyöarna och Färöarna. Hur dum kan man (Wikipedia)  bli som beskriver vart en ögrupp ligger genom att beskriva två andra ögrupper som jag inte heller riktigt vet vart de ligger.  Bestämde mig för norra hemisfären, definitivt. Ja, ja, nu vet jag att de ligger lite upp till höger ovanför Skottland eller som National Encyklopedin uttrycker det, 200 Km norr om Skottland. Tro mig, det är lite ovanför och till höger om.

Kilroy Travles webbplats kan jag läsa att Shetlandsöarna har en ‘otroligt barsk‘ natur. Låter som man får en fet smäll när man kommer dit. Karg natur har jag hört talas om (och sett) men barsk…

På webbplatsen för Visit Shetland kan man titta på webcams från olika platser på ön. När jag går in är det bara svart, bäcksvart. Hoppas det beror på att det är natt och inte på att öarna har försvunnit, nu när jag lyckats hitta dem. Man kan ladda ner reseguider i pdf-format. Finns på flera språk, engelska, danska, norska, tyska m.fl. men inte svenska. Finns väl någon anledning till detta också, fast jag inte fattar varför. Ladda ner, titta och njut!

Inte konstigt att jag blir sugen på att åka dit, och dit ska jag.

Written by tankemosaik

2010/01/03 den 18:42

Publicerat i böcker

Tagged with ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: