Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Internetradio och tiden…

with 3 comments

När jag växte upp då fanns P1, P2 och P3 och någon slags regionalradio fast den ingick nog i P3 om jag kommer ihåg rätt. XYZ-kvarten klingar bekant någonstans långt inne i bakhuvudet, neråt ryggkotorna till. Googlade precis på det och det stämmer, Den (XYZ-kvarten) startade 1965. Bl.a Ingela Agard arbetade på XYZ-kvarten och hela Västernorrland blev så stolta när hon började på Aktuellt och kunde både ses och höras i hela Sverige. Men det är en annan historia.

Ville man lyssna på något häftigt så fanns ju t.ex. Clabbe och ‘Rakt över disc‘. Irriterad var man (t.ex. jag) för att han pratade i början och slutet av låtarna när man försökte spela in musiken på kassettband eller rullband. Dessutom sa han ju många ord per minut så det blev mycket skit på kort tid. Människan har återuppstått i ‘Rakt över RIX’, stängde genast av när jag råkade ramla in mitt i programmet. Kändes som en repris av något som inte borde släppas loss igen.

Vart ville jag komma med det här? Jo, det gick att hålla koll på medieutbudet, tre kanaler, väldigt kontrollerbart. Tiden räckte också till mer än väl för att lyssna. Ofta var det inte så mycket att lyssna på. Det var väldigt enkelt, ungefär som det var med telefoni och el. Fanns bara Televerket och det lokala Elverket att välja mellan. Mycket behändigt. Ingen av de hade hört talas som service- eller kundbegreppet heller för den delen.

I början av 90-talet kom privatradiostationerna. I Göteborg flera stycken. Väldigt roligt om man ville lyssna till modern musik och reklam. Tycker fortfarande att radioreklam är ett av det töntigaste som finns inom reklambranschen. Det gick fortfarande att ha rätt så bra koll på kanalerna speciellt om man var snabb på att kategorisera dem. Innebär att man lyssnar i ca två minuter på en kanal och bestämmer sig för att den är skitdålig eller urbra. Sedan lyssnar man aldrig mer på de man lade i kategorin skitdålig utan bestämmer sig för att de för all framtid är riktigt dåliga.

Väldigt användbart grepp i många olika sammanhang och används av många. Kategoriseringstänket alltså… 😉

För några månader sedan köpte jag först en Squeezebox Duet (Squeezebox med fjärrkontroll) och efter några veckor ytterligare en Squeezebox. Squeezebox skaffar man för att man vill spela upp den musik som finns på datorn på andra ställen i hemmet. T.ex. i vardagsrummet och i köket. I den här manicken finns också funktioner för att spela upp Internetradio. Det var här jag insåg att jag har tappat kontrollen. Från att ha haft P1, P2, P3 har jag nu blivit anfallen av tusentals radiostationer som jag absolut inte alls kan hålla koll på. Rätt var det är hittar jag en riktigt bra kanal för att sedan aldrig någonsin lyckas hitta den igen.

Alla världens radiokanaler och några till ligger inom räckhåll för öronen. Frågan är bara hur man hittar och väljer. Egentligen är det i detta tillstånd jag befinner mig just nu. Lyssnar inte utan funderar mest över hur jag ska hitta de riktigt bra, dvs. de bästa kanalerna…

Det går givetvis också bra att lyssna på datorn. Har man en Mac kan man med fördel använda sig av programmet Snowtape. I Snowtape får man hjälp att hitta och söka. Dessutom kan man spela in men inte på det gamla sättet som på rull- och kassettbandspelarnas tid. Här väljer man en station, klickar igång inspelningen. Snowtape delar sedan upp låtarna i varsina mp3-filer och reklamen läggs i en hög för sig. Programmet hämtar också bildmaterial till varje låt. Ordning och reda och skitsmart.

Nu återstår bara att få tid att lyssna….

Lite länkar:
Radioguide – välj land längst upp till vänster
Windows Media Guide – en enkel sökmotor
Lite information från Sveriges Radio
Snowtape – ett smart program för Mac

Written by tankemosaik

2010/01/02 den 19:03

Publicerat i internet

Tagged with

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Men dääär är ju min gamla Tandberg från 1965!!

  Nej förresten den står ju i sovrummet under symaskinsbänken – sparat den! Funkade sisådär för tio år sen, vet inte längre. Själva banden eller vad det heter är nog utslitna.

  Intressant läsning om din utveckling i mediavärlden!

  Hadebrakram – från oss två med sex ben. Tillsammans alltså.

  Anna & Lussekatt

  2010/01/03 at 15:34

 2. Det bästa är att vissa saker består, då tänker jag inte på tekniken, utan på programmen! Tänk vad härligt det är att Sportradion fortfarande har samma signaturmelodi… ;-))

  Christer Henriksson

  2010/01/03 at 16:15


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: