Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

En spännande resa…

with 5 comments

lifejacketHar just kommit till Sundsvall efter en flygresa som fått mig att fundera över flygbolagen och resandet. En effekt av avregleringen av inrikesflyget är att det har blivit mycket billigare att flyga på vissa sträckor. Till exempel så är priset mellan Göteborg – Sundsvall ca en tredjedel av vad det var förut. Baksidan är att man inte ska resa till Sundsvall under en lördag, då finns det inga förbindelser. Inte från Sundsvall heller för den delen.

Två bolag flyger direkt mellan Göteborg och Sundsvall. Jag bokade det ena upp och det andra ner. På vägen upp var det ena dubbelt så dyrt som det andra och på vägen tillbaks var det tvärt om. Intressant bara det. Båda bolagen har samma avgångstid från Landvetter vilket gör det hela ändå mer intressantare. Varför konkurrera på samma avgångstid, varför inte ha olika avgångstider?

Hur som helst. Sitter och väntar på Landvetter med rätt så många andra som ska åt samma håll. När det andra bolagets avgång ropas ut går ca 80% av de som väntar till den gaten. Kvar sitter vi, en handfull (7) resenärer och väntar på att vårt bolags avgång ska ropas ut när vi får reda på att avgången är framflyttad ca en halvtimma.

Nu börjar jag fundera över varför nästan alla reser med det andra bolaget…
Efter en stund får vi gå ut till bussen som tar oss till det lilla, lilla flygplanet med den stora, stora propellern. Scot Airways står det på planet, Skyways står det på biljetten. Tittar på planet, tittar på biljetten och undrar om jag hamnat rätt eller om jag är på väg till Skottland. Utanför det lilla, lilla planet sitter vi i bussen och väntar på att gå ut. Kaptenen (tror jag, han satt i alla fall på kaptensplatsen) gör tummen upp till busschauffören samtidigt som flygvärdinnan gör tvärt om, tummen ner.

Bussdörrarna öppnas och ner rusar flygvärdinnan och skriker stop (på engelska) medan kaptenen vinkar glatt genom rutan att vi ska kliva ombord. Efter en stunds dividerande ser flygvärdinnan kaptenens ivriga tumme upp, suckar och säger ok, kom ombord då då. Alla vi sju som är i bussen går ut och upp för trappan in i planet som luktar starkt av citron och något annat som är lite dolt i citronlukten.

Damen bakom mig säger ”nykräkts…”. Då känner vi andra sex igen doften som döljs bakom citrondimmorna. Visst, så är det. Inredningen i planet, nedsuttna galonstolar och nikotinflammiga väggar, ja du vet hur det ser ut med gammal inrökt plast. Hamnar intill propellern, den såg rejäl och stabil ut. Däremot så hade färgen flagnat, väldigt mycket flagnat på själva höljet över motorn. Men det såg nästan ut som en vacker installation. Bestämde mig för att det var väldigt medvetet gjort och väldigt inne i flygbranschen just nu, ungefär som fondväggar är inne i heminredning.

gummianka2Dörren stängs och flygvärdinnan (iförd skotskrutig dräkt) plockar fram flytvästen som mest såg ut som en gammal välanvänd gummianka som luften gått ur och en syrgasmaskattrapp.  Nu händer det som fachinerar mig mest. Hon tar ett inplastat A4-ark, böjer sig fram till passageraren intill mig, säger några ord och lämnar det till honom. Hon går fram och ställer sig vid den slappa gummiankan och gör tummen upp mot passageraren intill mig, han som fått A4-arket. Då börjar människan med hög röst läsa säkerhetsinstruktionen på engelska medan hon (flygvärdinnan) gör säkerhetsdemonstrationen. När det är klart, och jag nästan är döv, kommer hon fram och tar det inplastade A4-arket från honom utan att säga något. Inte ett ljud.

10121721De pratar överhuvudtaget inte med varandra på hela resan. Förutom när hon går runt och bjuder på Thé och ‘assorted biscuits. Han får samma fråga som vi andra, dvs – Tea?, inte minsta lilla tecken på att de känner varandra, är kollegor eller något. Kakorna serverades ur en pappkartong, Gillekakor, fyra olika sorter, deras bästa blandning någonsin.

Frågorna hopar sig: vem var han?, jobbar han inom bolaget? eller kan vem som helst råka ut för att läsa upp säkerhetsinstruktionen på Scot Airways?

Dessutom fick jag en bestämd känsla av att det överhuvudtaget var oerhört onödigt med flytvästen. Det får jag ofta när jag flyger, men speciellt på den här flighten. Det hade passad mycket bättre om de sagt att ‘Under varje säte finns en bibel…’.

Här tänkte jag skriva att det kanske inte skulle inge samma typ av hopp som flytvästen. Men jag kom just på att det beror ju på hur man ser på de högre makterna och hur pärmarna skulle se ut på bibeln. Det är klart att om man pillade fram en svart bibel med guldkors på så skulle jag känna mig som utsikterna var lite mer hopplösa än om pärmarna var i någon glad färg med en bild på en munter Jesus med ett stort tryggt leende och som håller sin hand under planet – typ.

Sammanfattningsvis – Jag kom fram och flygningen var riktigt spännande. När jag ska hem flyger jag med det andra bolaget och är redan nu väldigt, väldigt nyfiken på hur den flygningen läggs upp. Vem kommer att läsa säkerhetsinstruktionen, är kakorna från Gille eller Pågens, får vi Tea eller Te eller The eller kanske till och med kaffe. Frågorna är många och svaret får vänta till fredag…

Written by tankemosaik

2009/10/21 den 20:37

Publicerat i höst

Tagged with , , ,

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hahaha, du är bara för rolig. Jag ser verkligen fram mot att höra hur hemresan går, men kan inte tänka mig att den blir mer spännande. Och så är jag glad att bloggvilan redan är bruten – jag var rädd att det skulle bli långvarigt och tänkte att jag messar på mobilen om det dröjer för länge. 🙂 😉
  Kalmarsolkramar
  Anna

  Anmaja & Lussebullen

  2009/10/21 at 21:36

 2. Hej + godmorgon + välkommen. Vilken intressant resa du haft. Du är ju bara briljant i din nyfikenhet. Vilken sketen resa som helst blir en thriller i dina ögon och med din penna.
  😉
  B

  Bente

  2009/10/22 at 06:32

 3. […] kommentar » Hemresan från Sundsvall blev inte på långa vägar så rik på upplevelser som ditresan. Flög hem med det andra bolaget. Bolaget jag flög upp med avgick 16.30 och det andra bolaget […]

 4. […] februari 2010 …..till Sundsvall! Ta med en egen fallskärm säger Herr H, Usch skall du flyga med ett sådant litet plan säger min vän S. Resan känner jag mig lite […]

 5. […] och tillbaks. Inte alls lika händelserik som min förra utflykt med samma flygbolag – läs här. Utan att överdriva så kan jag säga att resan norrut blev våt, väldigt våt och till en […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: