Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Positiv psykologi…

leave a comment »

I en artikel på suntliv.nu hittar jag lite forskning om positiv psykologi. Nyheten går ut på att man ska titta på styrkor och möjligheter istället för att gräva ner sig i problemen:

Nya metoder och tankesätt förebygger ångest och depression och får oss att prestera bättre. Positiv psykologi är en syn på det mänskliga psyket som växer.

Vidare skriver man i artikeln att:

Psykologer har länge enbart sysslat med vad som får oss att bli sjuka, istället för vad som får oss att må bra. Man har tagit fram terapier, övningar och piller för att bota oro, ångest och depressioner. Men väldigt få metoder för ökat välbefinnande och lycka har sett dagens ljus.

Så har man då till slut kommit fram till att det är bättre att titta på människors styrkor och möjligheter – då får man resultat. Skratta eller gråta är min första tanke. Sedan tänker jag att det är väl bra att man även inom den psykodynamiska psykologin börjar inse det forskningen inom andra områden insett för länge sedan.

Inom den systemiska familjeterapin är det här något man började med redan under 70-talet. Likaså inom den systemiska organisationsteorien (som har sina rötter i teorierna kring familjeterpi) är det just  kunskapen om att fokus på styrkor och  möjligheter som accelererar förändringsarbete i organisationer, samtidigt som vi mår bättre och tycker att det är roligare.

Vet att det är fler som ramlat på den här ‘nya’ kunskapen med stor förvåning. Här är en länk till ‘Om allt och ingenting’ där det finns ett inlägg om ungefär samma sak.

Barbar Fredricskon är en amerikansk forskare som skrivit en hel del om positiv psykologi. Här är en länk om du vill läsa mer om henne.

.

Written by tankemosaik

2009/10/13 den 20:28

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: