Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Lite bloggvila…

with 7 comments

Bänk för vila...

Bänk för vila...

Har lite bloggvila den här veckan. Ibland är verkligheten bättre än dikten och då får jag tänka mig för innan jag skriver. Medan jag funderar över detta så reflekterar jag lite över gårdagen och dagen (i alla fall halva dagen). Har tillsammans med Fru K lett en 1,5 dagars ledarutvecklingsverkstad. Ja, verkstad är samma sak som workshop, fast på svenska.

Språkrådet förseslår ordet verkstad eller arbetsseminuarium istället för workshop. Språkrådet har en trevlig webbplats, värd att slänga in ett öga i då och då. Gillar speciellt sidan ‘onödiga engelska‘. Ordet wakeboard föreslår de ska vara vattenbräda. Varför inte säga klädkammare istället för walk-in-closet?

Jag gillar när det finns svenska ord istället för de engelska uttrycken. vi har ju ett eget språk och det är roligt att det utvecklas och används.

Åter till ledarutvecklingsverkstaden. Har börjat lära mig att minska prestationskraven på mig själv. När jag lägger upp en verkstad är det lätt att bli överambitiös, vilja mycket. Här tog vi det lugnt och lät diskussionerna få ta tid, speciellt med tanke på att det var en chefsgrupp från samma arbetsplats som var samlade. Skapa utrymme för reflektion och eftertanke. Temat var ledarutveckling – utveckla verksamheten.

kossa1I går eftermiddag när dag ett var avslutad kändes det som om läget var allt utom det vi planerat för. Nu har jag lärt mig att det är bra, så jag är rätt så lugn i när det inträffar. Det som har hänt är att gruppen har tänkt, reflekterat och styrt själva till det som är viktigt för dem. Vilket självklart inte behöver samma som var viktigt för oss som planerade.

Utmaningen blir att knyta ihop säcken eller att få ett bra och tydligt avslut. Det handlar mycket om att designa sista 1,5 timmen så att allt som kommit upp tas omhand. Ofta handlar det om att ta fram en plan där frågeställningar får sin fortsättning, där det som redan är löst visas upp och framförallt där det som inte kommer att bearbetas vidare blir tydligt för alla så att förväntingarna blir rätt.

Hur som helst så blev jag glad när flera uttryckte att det var den bästa verkstad de upplevde att de haft de senaste åren. Och det är riktigt roligt att höra!

Nu ska jag fortsätta att lyssna på Lizz Wright och läsa om liket som hängde i trädet – Midvinterblod. Börjar närma mig slutet och hoppas verkligen att det inte var betjänten som gjorde det…

Written by tankemosaik

2009/09/23 den 20:58

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nä, det var morbroden!!! Vad långsamt du läser!
  Så mycket för den bloggvilan….

  Fru Ripa

  2009/09/24 at 11:54

  • Känner mig utanför! – Vilken, vems morbror?

   Skulle gärna suttit på den bänken just nu och lyssnat på min Ipod

   Skånskan

   2009/09/24 at 12:46

  • Bsta Fru Ripa. Att ha bloggvila innebär inte att man nödvändigtvis sätter sig och stressläser Midvinterblod. Nix, istället instruerar man BodyPump, BodyStep, Aerobic, jobbar, städar, lagar mat och andra roliga aktiviteter 😉
   Men dra nu inte in morbrodern i detta, jag har fullt upp med betjänten och husan 😀

   tankemosaik

   2009/09/24 at 14:47

   • Vad heter pillren du äter? Aha! kanske jag skall börja med D-pilren igen?

    Skånskan

    2009/09/26 at 11:18

 2. Har du nåt bra svenskt uttryck för – less is more – som jag tycker passar det du skriver om.

  Bente

  2009/09/24 at 17:12

 3. Vacker bänk att vila på vid Paradisets fat o kula?
  Snyggt fågelbad (?) på höjden bort i grönskan också.
  Gillar ‘onödig-sidan’ med engelska ord i svenskan!
  Anna

  lussekatt

  2009/09/24 at 20:36


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: