Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Visst gör det skillnad…

with 2 comments

sjöstjärnaFör ett antal år sedan, ja, jag misstänker att vi pratar femton till tjugo år sådär såg jag en video om förändringsarbete. Jag kommer ihåg att jag såg den flera gånger, den berörde. Kommer också ihåg att den handlade om paradigm. Det vi ser som självklart, vi agerar eller tycker utan att ens tänka eller ifrågasätta. Vi lever i ett paradigm eller livsmönster, något vi inte ser men som någon som kommer från ett annat paradigm, t.ex. en annan kultur ser och kanske reagerar på – och vi fattar inte något – ofta.

I ett texthäfte som fanns till videon (som det var på den tiden) vet jag att det fanns en berättelse om en man som gick på en strand och kastade tillbaks sjöstjärnor i havet. Har funderat på hur den egentligen var men inte riktigt fått ihop den. Helt plötsligt springer jag på den på nätet, så här är den:

En turist kom gående på en övergiven strand i Mexico och han kunde snart se en annan man på avstånd. När han gått en stund kunde han se att det var en av byborna från en by i närheten. Denne höll på att kasta saker i vattnet med jämn takt. Han gick en bit, böjde sig ner och tog upp något, slängde ut det i vattnet. Proceduren upprepades.

Turisten trodde att mannen kastade flata små stenar för att studsa på vattnet, men när han kom närmare såg han att det var sjöstjärnor som kastades ut. Hela stranden var full av hundratals sjöstjärnor som spolats upp av vågorna.

Han blev nyfiken och frågade mannen vad han gjorde. Mannen förklarade att om han inte kastade tillbaka sjöstjärnorna skulle de dö av brist på syre. Turisten blev förbluffad av mannens ambitioner och frågade om det inte kändes hopplöst. “Det måste ju finnas tusentals sjöstjärnor bara på den här stranden,för att inte tala om alla andra stränder”, sa han “Och du kan ju inte rädda alla, är det inte lika bra att du ger upp?”.

Vad tror du att det har för betydelse att du står här och kastar tillbaka några av dem?
Mannen log och plockade upp ytterligare en sjöstjärna och sa sedan:

– Det har betydelse för den här.

– För den här betyder det allt……..

Written by tankemosaik

2009/08/13 den 08:58

Publicerat i Diverse

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Helt klart en tänkvärd historia!

  Om allt och...

  2009/08/16 at 14:22

  • Jag håller med! 😉
   Anna

   lussekatt

   2009/08/17 at 18:44


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: