Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Maslows behovspyramid…

leave a comment »

Maslow, du vet han med behovstrappan eller behovspyramiden, han är ju rätt så känd och ingår i väldigt mycket litteratur kring grupputveckling, individutveckling, management mm. Jag kom i kontakt med honom för rätt länge sedan när jag läste Stadsvetenskap (tror jag). Har för mig att det var en managementdel i kursen där han dök upp med sin behovstrappa. Kommer ihåg att den presenterades som, just en trappa. Först måste det ena behovet vara tillfredställt innan man kommer upp på nästa nivå.

Maslow Fancy De behov han definierar är: kroppsliga behov, trygghet, gemenskap och tillgivenhet, uppskattning och självförverkligande.

Han dök upp i ett resonemang på jobbet innan semestern så jag tänkte att jag får kolla upp lite mer kring hans teorier. Ofta används den här typen av teorier för att visa hur något är, och då handlar det om du och jag, hur vi är och fungerar. Om man tar t.ex. Maslow och hans resonemang kring våra behov så kan det vara intressant att veta att Maslow själv inte såg behoven i en hierarkisk ordning utan tänkte sig att vi kan befinna oss på flera nivåer samtidigt.

Det finns ingen vetenskaplig grund för att de fem nivåerna finns eller att de är just fem. De kanske är fyra eller sex eller tio, vad vet jag. Ofta sägs det att en nivå ska vara tillfredställd för att vi ska kunna nå nästa nivå. Men som sagt tidigare, Maslow själv såg det inte på samma linjära sätt utan det är en förvrängning som uppstått över tiden.

Men vad innebär det att vi ska vara tillfredställda med en nivå? Hur vet vi att nivån är tillfredställd? Här finns inte heller några svar som kan säga oss vad det innebär. Maslow menade att om man inte tillfredställer de grundläggande (fysiologiska) nivåerna så uppstår mental ohälsa. Det innebär rent praktiskt att om vi inte har mat för dagen då blir vi mentalt sjuka (!).

Det finns alltså inga belägg för att Maslows teorier stämmer med verkligheten, snarare tvärt om. Men det innebär ju inte att hans resonemang kring våra behov inte är hjälpsam. Behovstrappan kan, i rätt sammanhang, vara hjälpsam för oss, den kan väcka tankar kring och själva och vilka behov vi har. Vilka vi känner att vi har fyllt upp och vilka vi skulle behöva jobba med, vilka vi skulle vilja lägga till, dra ifrån osv. En av flera inspirationskällor till vår egen utveckling.

Men tro inte att det är sanningen

Written by tankemosaik

2009/08/04 den 11:29

Publicerat i ledarskap

Tagged with , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: