Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Ättiksmosaik…

with 2 comments

start_attika Vet inte riktigt varför jag pejlat in mig på ättika, möjligen för att jag börjat använda ättika i sista sköljvattnet i tvättmaskinen. Häller lite ättik i sköljmedelsfacket. Kommer ihåg att ättika ska neutralisera eventuella tvättmedelsrester och behålla klarheten i färgerna. Har däremot lite svårt att komma ihåg var och när jag har fått in den här kunskapen i skallen. Skröna eller sanning? Gav mig ut på nätet och botaniserade. Här är lite praktiska tips och lite diversefynd, en del riktigt roliga.

Här är lite tips från Ekosens webbplats, en hel del saker man kan göra med ättika istället för med mindre miljövänliga rengöringsmedel. Allt från att putsa fönster till att ta bort saltränder på mocka och läder.

Så har vi mannen som ställer frågan om vad han ska göra med sura handdukar. Sönerna har glömt plocka ur handdukarna ur träningsväskan, de har legat där några dagar. De luktar unk, väldigt mycket unk. Han tvättar dem i 60 grader, torkar, vädrar. Så fort de blir det minsta fuktiga luktar de unk igen. Vad göra? Här följer en lång konversation med många olika råd. Tar ett axplock:

 • Ett tips är att ta en skvätt ättika i sköljvattnet (det var ju ättika och sköljvatten jag sökte på)
 • Klorin kommer upp som ett tips på flera ställen. Några påpekar även att det kommer att bleka handdukarna om de är färgade. Här svarar han att klorin inte är tänkbart.
 • Här är det första lite ovanliga tipset (i alla fall för mig i min lilla värld). Rådet är att tvätta handdukarna och lägga dem våta i frysen över natten. Sedan tvätta dem igen. Förslaget kommer från en som hört det på Friskis.
 • Sedan har vi förslaget att tvätta i vittvätt. Låta torka i vinden under en vecka. Sedan låta de ligga i en låda tillsammans med tvålar under någon månad.
 • Här kommer nu det mest ovanliga förslaget (i alla fall för mig, men det kan ju hända att det är vanligt, bara att jag missat det totalt). Han ska alltså ta och lägga handdukarna i jord över natten, det ska helst vara levande kompostrik jord, funkar inte med köpejord. Dagen efter ska han gnugga handdukarna ordentligt med jord. Sedan är det klart (framgår inte om han ska tvätta de efter behandlingen, men det får vi väl hoppas). Hon som skriver förslaget meddelar att den här metoden fungerar när hon gör ren sin komposthink (!)
 • Vi har även en kvinna som har sin dotter i Australien. Från dottern har hon fått en liten flaska Eukalyptusolja. 2-3 droppar av den i tvättmedelsfacket och problemet är löst. Enda haken är att man måste vädra ur hela huset från ångorna i ett par dagar efter behandlingen men kläderna luktar definitivt inte unk efteråt. Hon som levererar förslaget är oerhört vänlig och erbjuder sig att hälla över en centiliter av oljan som hon är väldigt rädd om och skicka till honom.
 • En man i Varberg förklarar att ättika är väldigt bra för det läste han i en roman i förra veckan. Om det inte fungerar så rekommenderar han att använda medel mot bio-film. Han vet visserligen inte om medel mot bio-film finns i Sverige men i en del andra läder finns att köpa och då är ett anit-fungal-medel blandat i sköljmedlet. Han förklarar vidare att den dåliga lukten kommer från en hinna som bildas i tvättmaskinen och att hinnan består av: bakteriesvampar, hudavlagringar, övriga bakterier och fotsvamp. Mysigt.

Det hela avslutas med att han som ställde frågan i början går loss på ättikan.

Written by tankemosaik

2009/08/01 den 12:24

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tack för att du tog upp detta fantastiska tips – har många många gånger tänkt att jag skulle köpa mig en flaska. Brukar ofta ha en stående som jag högst har använt till att göra sådan där jättegod pressgurka och persilja med. Såg sedan den där helt underbara engelskt brytande städdamen på tv och hur hon lovordade ättika i alla sammanhang. Hon nämnde kanontipset med ättika och tandborste för att rengöra alla mellan alla kakelplattorna på badrummet. Vita och fina blev dom och garanterat rena.
  Nästa shoppingtur så får jag investera i en ättikaflaska.

  Magnolian

  2009/08/01 at 14:13

  • Bästa Magnolian, med tanke på ditt och mitt lokalsinne och uppfattning för geografin. Gå inte vilse bland hyllorna när du letar dig fram till ättikshyllan!

   tankemosaik

   2009/08/01 at 16:27


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: