Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Försöker vara positiv…

leave a comment »

Jag försöker vara positiv eller kreativ. För mig innebär det att det alltid finns något vackert, något bra i det mesta. Något som går att lyfta fram. Ibland lyckas jag inte. Kan bero på t.ex. kombinationen av åska i luften, fullmåne och brist på fantasi. Eller vad vet jag…

Igår åkte vi i alla fall till Kungsbacka. Det finns några bra saker med Kungsbacka. Nåja, en i alla fall. Det är en av urmakarna i Kungsmässan som tidigare lyckats rädda några av Kents klockor. Nu hade han tappat en klocka i golvet, glaset hade ramlat ur och klockan behövde få glaset åtgärdat. Ett batteribyte var också på gång i en annan klocka.

När vi ändå var i Kungsbacka tänkte vi att vi skulle kolla in själva centrum, vilket vi aldrig gör annars (nu förstår jag varför).  Började med att leta rätt på en bankomat, kontanterna behövde fyllas på. Alla bankomater vi hittade i Kungsmässan var stängda för service. Gick ut från Kungsmässan och hittade omedelbart en skylt som pekade mot Kungsbacka innerstad. Väldigt pretantiöst om man betänker storleken på staden. (Här förväntar jag mig även skyltar till olika ytterstäder mm.)

SDC10257

Efter att ha gått en stund hittade vi en bankomat som även den var stängd för service. Nu tog dessutom vägskyltningen slut och vi hade en vag aning om hur vi skulle fortsätta. Det visade sig att den vaga aningen var rätt. Vi kom in till själva innerstaden där även ytterligare två bankomater var stängda för service. Misstänker att det var den för Kungsbackaborna självklara 14.30-servicen som utförs alla lördagar på alla bankomater i sta’n.

SDC10267SDC10262Det är nu vi inser att maken till tråkig innerstad har vi nästan aldrig skådat, till och med Örnsköldsvik framstår som ett föredömme i jämförelse. Kort sagt: grått, sterilt och innehållslöst. På torget fanns ett rätt så trevligt trogstånd med växter, det livade upp och får genast en fyra på en femgradig skala. Korvkiosken försökte nog också dra sitt strå till stacken, men allvarligt talat hur lycklig blir man av en blågul korvmoj som heter ‘Happy Katarinas’?

Vi försökte flera gator både åt höger och vänster, upp och ner – men nej, det klickade inte, inte ens en tillstymmelse till klickförsök, snarare började en stark känsla av flyktbehov göra sig påträngd. Bestämde hastigt att nu räcker det. På väg tillbaks sprang vi på en kyrkogård och det blev behållningen av besöket i Kungsbacka. Får nog säga att det var det bästa vi hittade i Kunsgacka, förutom urmakaren.

SDC10272 En riktigt gammal kyrkogård där ‘Rörentreprenören N.N’ låg begravd med sin fru och Sotarmästaren N.N med fru. Familjegraven för Disponent N.N och så vidare. Det är så faschinerande att se hur man tidigare definierades av sin titel och hur viktig den var till och med i döden. I vissa kretsar i alla fall.

Visst finns det behovet kvar än i dag, att många definierar sig med sitt yrke och sin titel. Man är sitt yrke eller sin titel. När jobbet tar slut eller pensionen är ett faktum, vem är man då? Tycker mig se problemet hos fyrtiotalister som ska pensioneras, de fortsätter jobba tills de nästa dör. Vet inte vad de ska göra istället eller vem de är om de inte har sitt arbete.

Jag är medveten om att jag kanske drar många över samma kam men jag har stött på fenomenet flera gånger under våren och funderar en del på det. Givetvis finns det många som har andra intressen än jobbet. Tror det är viktigt att reflektera över vad som definierar oss som människor eller vad jag vill ska definiera just mig. Vem är jag, förutom att jag har ett yrke. Är jag en människa,  medmänniska med ett yrke eller är jag ett yrke. Det var lite av de tankar som snurrade runt i skallen på mig när jag vandrade runt på kyrkogården i Kungsbacka, det som blev behållningen av resan.

Ska jag vara helt rättvis så sprang vi också på flera intressanta och fantasieggande statyer…

Moln över Kungsbacka

Moln över Kungsbacka

Written by tankemosaik

2009/07/11 den 22:55

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: