Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Språk…

with 4 comments

Ibland blir jag helt konfys över hur ord ska skrivas. Jag har svårt att skriva ‘dom’ istället ‘de’ eller ‘dem’, men har absolut inga problem att läsa text när någon skrivit dom. Kan hamna i funderingar över om jag ska skriva ‘i bland’ eller ‘ibland’, ‘idag’ eller ‘i dag’.

{634E47DA-10D2-11D6-A9DE-000102A05E17}

Hade helt plötsligt lite tid över och började googla på skrivregler. Hittade Tidningarnas Telegrambyrås skrivregler: TT-språket. En riktig guldgruva, enkel och rakt på sak, speciellt om man ska skriva om nyheter och vad som händer i världen 🙂
Här läser man att TT väljer att skriva ‘ibland’ men ‘i dag’ (med mellanrum mellan ‘i’ och ‘dag’). TT väljer också att skriva ‘de’ och ‘dem’ istället för ‘dom’.

Det går alldeles utmärkt att ladda ner TT-språket som en pdf-fil om man t.ex. vill skriva ut den. Här skriver förresten TT att man ska undvika att använda förkortningar. T.ex. ska skrivas ut som till exempel, fast det gör inte jag. Behå har med tiden blivit ett självständigt ord och räknas inte som förkortning. Bra att veta till mitt inlägg om behåar. Vad vet jag, det kanske helt plötsligt poppar upp i huvudet en dag och då vet jag att jag inte behöver fundera om jag ska skriva behå eller byst hållare…

Dessutom säger skrivreglerna som TT använder att man ska skilja på vindhastighet och vindstyrka. Jisses, hade inte ens tänkt på detta! Men om jag nu ska skriva om det så har jag lärt mig att vindhastighet mäts i meter per sekund medan vidstyrkan mäts i Beaufort i en 12 gradig skala och beskriver vindens verkningar. Ja, jag lär mig lite varje dag…

Sedan finns ju givetvis Svenska Akademiens ordbok, ju… för att inte tala om Språkrådet – Institutet för språk och folkminnen, en riktigt spännande sajt!

Written by tankemosaik

2009/05/27 den 18:00

Publicerat i tankar

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tack för att Du påminner mig om TT:s sida. Den har jag besökt många gånger, men nu hade den fallit i glömska. Den är bokmärkt nu!
  Jag håller med dej i mycket om det du skriver här och vill bara tillägga att jag får både krupp och malaria när folk särskriver! Tex ‘En brun hårig sjuk sköterska har bara en skum tomte kvar’. Se mer om detta här: http://skrivihop.nu/
  Anna

  Anmaja & Lussebullen

  2009/05/29 at 20:36

 2. Glömde två saker.
  1 – Har jag missat Ditt inlägg om behåar? (Får man stava så?)
  2 – Snygg skrivmaskin!
  Anna

  Anmaja & Lussebullen

  2009/05/29 at 20:41

 3. Anna!
  Du har absolut inte missat mitt inlägg och behåar. Men om och när jag skriver ett så vet jag att det ok att skriva behå (säkert också behåar i pluralis)… 🙂

  Visst är den snygg. Blev glad när jag hittade bilden. Kommer ihåg den från jag var tonåring, tyckte den var döhäftig. Olivetti – om jag kommer ihåg rätt!

  (Din särskrivning är väldigt rolig, skulle vilja träffa den bruna håriga sjuksköterskan med sin skumma tomte)

  Tankemosaik

  2009/05/29 at 22:19

 4. Jahaja då förstår jag, bra att jag inte missat behåinlägget. Känns som om det är mer mitt område än Ditt, men jag kan ha fel. Jag borde i alla fall ha mer att stoppa i en behå än Du? 😉

  På tal om stavning o så, jag skriver även teve då jag tycker att det är lättare att slippa ändra till TV, stora bokstäver.

  Jag har min pappas gamla ”reseskrivmaskin” kvar, en svart skönhet, jaättecool!

  Min sida är ”under nånting” och jag hade börjat skriva och klistra in bilder från dagens cykeltur med kärran. Sur som attan när det försvann och nu vet jag inte om jag orkar vänta ut det där ”nånting” och skriva över huvudtaget idag. 😦

  Anna

  Anmaja & Lussebullen

  2009/05/30 at 21:08


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: