Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Ledig…

with 6 comments

Har varit ledig idag, nästan i alla fall. Lite telefon och lite mail men annars rätt så lugnt på jobbfronten. Borde planerat en ledarutvecklingshelg den 18-19 april men ‘hon som jag känt sedan lääänge’ och jag bestämde idag att vi gör det på fredag. Den här veckans fredag är ju lång så vi får säkert tid att sätta ytterligare snurr på planeringen. Ja, vi har reserverat två och en halvdag för planering nästa vecka också, om du undrar 🙂

p4080830Annars har jag varit ute i trädgården och fotat regnvåta tulpaner. Köpte en kruka tulpanlökar på Botaniska för några veckor sedan, möjligen en månad. Hade en tanke att plantera dem utomhus i en kruka. Nu blev de stående på uteplatsen under tak i en brun pappkasse några dagar, möjligen en vecka. Kunde inte få energi att rota rätt på en kruka i friggeboden, tog helt enkelt och grävde ner dem rabatten istället. En snabb lösning för att få samvetet att må lite bättre. Nu lyser de som röda jordgubbar mot den mörka jorden. 

Letar vidare kring ‘motivation’. Surfar lite här och där och hittar en hel del. Finns en hel del teoretiskt bludder (?)  om motivation. Till exempel att man kan dela in motivationen i inre och yttre motivation. Yttre motivation handlar om att man gör något på grund av yttre omständigheter. Om det vore så att jag bloggade för att jag fick hundra spänn för varje inlägg jag skriver, då är det ett exempel på yttre motivation. Medan inre motviation handlar om den egna drivkraften, t.ex. att jag tycker det är roligt att blogga, det gör att jag får tid att reflektera lite grand över vardagen, jag lär mig lite mer om mig själv.

För att återgå till bloggandet så började det från av ren nyfikenhet. Skulle jag våga blogga, skulle jag ha uthållighet, kunna hitta ämnen att blogga om? När jag kommit igång lite vågade jag berätta för några nära vänner att jag bloggade och dessutom ge dem adressen till bloggen.

När jag ser på bloggandet i perspektivet av teorierna om  inre och yttre motivation så har det blivit en kombination av båda. Inre för att jag lär mig, tycker det är roligt och fortfrande är nyfiken. Yttre för att jag vet att andra läser och dessutom ger mig positiv återkoppling. Speciellt tack till Måsen som var en av de första som kollade bloggen och är oförtruten i sin positiva återkoppling!

p40808141Nu sitter jag och reflekterar över vilken motivation som fick mig i förmiddags att baxa in Kents cykel i bilen och köra ner den till stan för reparation? Inte mycket intre motivation, tror jag… Ska funder mer över detta. Hur som helst, när han cyklade från jobbet i går så nöp handbromsen tag i fälgen på bakhjulet så att fälgen gick sönder. Fantastisk tur att han inte vurpade och slog sig.

p4080815Eftersom jag förstår att du bara längtar efter att se en bild på handbromsen och fälgen tog jag kameran och förevigade detta innan jag släpade in cykeln i bilen. Det blev en del styrekuttryck och guttrala ljud som bubblade ur mig under tiden jag försökte navigera in den i bagaget.
Det gick, men roligt?!

Allt ska ju å andra sidan inte heller vara roligt. Om allt vore roligt då skulle vi inte veta vad som var roligt. Det är skillnaderna i livet som gör att vi märker dem. Mycket fiffigt. Så smart att jag nog inte ska skriva mer i kväll…

Written by tankemosaik

2009/04/08 den 22:09

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har du planerat två och en halvdag? Jag har planerat två halvdagar??

  Jag tror att det där med läxläsning och sättat att planera hänger samman. Skjut det framför dig, ta det imorgon istället och vips finns ingen tid kvar. Alltså måste det göras i bara farten. Eftersom ingen ska märka att att det är så liten tid nerlagd så måste det bara bli bra ändå, vilket det märkligt nog oftast blir. (Som en liten kuriosa kan jag berätta att dom flesta av mina läxor gjordes på rasten lektionen innan. Sedan gällde det bara att snabbt räcka upp handen och säga något – vad som helst – på lärarens första fråga. Oftast blev jag lämnad i fred resten av lektionen…)

  Hon sedan lääänge

  Hon sedan lääänge

  2009/04/09 at 09:43

 2. Speciellt tack för bilden på handbromsen, men framförallt för att inget hände världens bäste K.

  Gillar verkligen jordgubbstulpanerna – förstår precis vad du menar med att man köper hem tex tulpaner oftast placerade från början i en pappkasse. Ibland får man bara inte till det och lösningen kan då vara att plantera påse och allt eller ha kvar dom i påsen och bestämma sig för att detta är krukan för just denna växt.
  Intressanta tankar från Hon sedan läääänge! Jovisst var det så att man gärna ville skjuta läxläsningen framför sig och göra annat. Minns när man skulle läsa inför stort prov hur man sprang omkring hemma och gjorde allt utom det som jag borde tills jag plötsligt paniken kom och då var det fokus.
  Smart det där med att säga något snabbt och smart i början på lektionen precis som Hon sedan läääääääänge gjorde – Inte förvånad……….Smart tjej!!

  Måsen

  2009/04/09 at 22:14

  • Tulpanerna är helt underbara! Nu blommar de ännu mer. De gula lurviga börjar också blomma, de stor inomhus. Ska ta ett kort på dem innan de lägger av. De är lurviga i kanterna, typ.

   tankemosaik

   2009/04/13 at 19:31

 3. Jag tycker också att hon som Du har känt sedan lääänge har kloka åsikter i kommentaren och jag förstår att Du känte henne lääänge bara därför. Vilken bra grej att börja lektionen genom att räcka upp handen och sen få vara ifred.

  Jag är också väldigt glad över att få se bild på cykeln. Inte det mest intressanta idag kanske, men näst intill. Inget kan slå att en frans i min sjal råkade bli typ 37 gånger längre än den urprungligen var och höll på att fara in i mitt cykelhjul. Kan bara tänka mig vad som hänt ooom det blivit så.

  Bra tankar om inre och yttre motivation. Själv började jag blogga för snart fyra år sen och då bara föra att jag tycker om att skriva. Jag vågade inte till en början alls säga det och var ganska så hemlig. Det är jag inte alls längre då jag sprider min bloggadress som frö för vinden. Nu skriver jag inte bara för mig, utan även till dem som regelbundet tittar in.

  Hadebra på påskens sista dag för denna gång!
  Anmaja

  Anmaja

  2009/04/13 at 12:30

  • Jo, hon jag känt sedan lääänge har lärt sig att attack är bästa försvar 🙂
   Man får tajta till sig och ha hjälm när man cyklar, annars kan det bli livsfarligt. Fick halsduken i cykeldäcket en gång… uppskattar andning efter det!

   Hoppas du får en riktigt bra vecka!

   tankemosaik

   2009/04/13 at 19:30


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: