Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Intressant…

with 3 comments

glad-paskHoppade runt på lite olika bloggar, landade på FredrikBloggen (fast webbadressen är jeppesenblog… – blir lite nyfiken på vilken historia som ligger bakom…). Den 2/4 skriver han ett intressant inlägg om läxor. Får mig att minnas skolan och historieläxorna som jag hatade. Är det något jag inte kan komma ihåg så är det årtal och kungar. Bristande motivation – intresse?

Han skriver att det inte finns något i skolans uppdrag som säger att skolan ska dela ut läxor. Det handlar mer om en kulturtradition. 

I inlägget finns en del intressanta citat, t.ex. från Ingrid Westlund, forskare Linköpings Universitet:

”Många föräldrar tycker att läxor gör att de får en chans att följa barnens skolarbete, och därför är bra. Men Ingrid Westlund menar att det finns andra sätt. Som att prata med sina barn”.

Enligt FredrikBloggen så finns det ingen Svensk forskning som visar att läxor gör någon nytta. Det får mig att fundera över alla timmar jag lagt ner på läxläsning. Har de gjort någon nytta för mig eller har det varit bortkastad tid och ibland dessutom riktigt plågsam? Men jag måste också säga att det finns tillfällen när läxläsning varit riktigt roligt. Tillfällen när jag lärt mig saker jag varit motiverat för, sådant jag haft intresse av och tyckt varit roligt.

Men i slutet av inlägget så gör Fredrik en reflektion över vad som skulle hända om man tillämpade läxläsningsidén i arbetslivet:

Borde vi kanske införa arbetsuppgifter i arbetslivet som ligger utanför arbetstid att ägna sig åt på kvällar och helger…låter inte det bra? Viss del av semestern borde också vara arbetsrelaterad, särskilt om man inte hunnit med dem på ordinarie arbetstid. Och även om skälet till att man halkat efter är chefens…

Ja, läs inlägget, det är både roligt och intressant…

Written by tankemosaik

2009/04/08 den 23:25

Publicerat i Arbetsliv

Tagged with

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tack för länktipset – det var intressant att läsa att läxor mer är en kulturtradition. Har inte tänkt på det tidigare, bara trott att ”så är det”. Som jag satt och tragglade, till inte mycket nytta. Historia var mitt värsta, sämsta och mest trista ämne.
  Anmaja

  Anmaja

  2009/04/13 at 12:39

  • Jag blir så glad när jag hittar någon som inte heller gillar historia!!! Hur jag än försöker så kan jag inte få in ett enda årtal, kung, eller fornkrig i skallen…

   tankemosaik

   2009/04/13 at 19:27

   • Underbart att vi är två!
    Så helt värdelöst att lära sig – när det går att googla på allt – nu för tiden alltså. 🙂
    A

    Anmaja

    2009/04/13 at 21:22


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: