Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Trädgårdsmosaik…

with 2 comments

p3220739Vår trädgård håller på att rasa ihop. Trädgårdskollaps är ett rättvisande ord. Vi bor på ett berg som sluttar rätt så ordentligt. För drygt trettio år sedan så byggde den dåvarande ägaren upp plana ytor med hjälp av syllar.  Många syllar gick det åt, och många syllar är det som håller på att ruttna.

Det rasar lite här och rasar lite där. I fjol tog vi in offert på vad det skulle kosta att bygga om den. Byta ur syllarna mot en stenliknande konstruktion. Vi fick offerten och gick sedan ut och grävde ner huvudet i sanden, typ struts. Problemet är att när man tar upp huvudet så finns syllarna och problemet kvar. I år har vi tagit in nya offerter. Vi kan konstatera att vi lyckats få ner priset med över 50% från ursprungsofferten. Kanske beror det på konjunkturen, på leverantörerna eller en kombination av båda.

Den artonde maj händer det. Då startar ombyggnationen och den pågår i tre veckor, ska vara klappat, städat och klart den femte juni. Underbart att få en renoverad trädgård som står upprätt lagom till försommaren! Vi kan sedan sysselsätta oss med att njuta av den under högsommaren och semestern.

 

Dansk sandsten - lime

Dansk sandsten - lime

Igår åkte jag till leverantören för att kolla in vilka typer av stenar de har som förslag till uteplatsen. En helt ny värld öppnade sig. Hade ingen aning om att det fanns så många olika typer av stenar, både natur och konstgjorda, för markbeläggning. Nu blir jag så sugen på att byta ut de gamla plattorna mot dansk sandsten. Vi har tänkt oss att ha kvar 60 kvadratmeter gamla plattor och komplettera med nya under den del av uteplatsen som har tak. Visst är färgen och skiftningarna läcker…

Jag upptäckte att det var riktigt rofyllt att gå runt och titta på olika sorters stenar. Små stenar, stora stenar, svarta, röda grå, gula, bruna, alla möjliga olika skiftningar. Blev också sugen på ett fågelbad i granit. Du kan se delar av det i mosaikbilden här nedanför. Men jag får nog tänka både en och två gånger innan det blir ett fågelbad som står på marken. Alfons gillar fåglar och jag gillar inte att han gillar dem på det sättet. Vi har ett fågelbad som är rätt så djupt. Bara skator som plumsar i och använder det. Alfons har en väldig respekt för skator. Han gillar inte dem på samma sätt som han gillar små fåglar (förrätt). Han har antagligen fått ett och annat tjuvnyp av skatorna när han var liten nyfiken kattunge.

Nu ska jag ut i trädgården och fundera…

var1

Written by tankemosaik

2009/04/05 den 11:47

Publicerat i trädgård, vår

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja, visst finns det massor av stenar! Det kom hem en
  broschyr häromdagen som jag försjönk i. Sååå många
  vackra kombinationer av alla dessa stenar, jag kände
  att det nog är tur att jag inte behöver ta såna beslut. Det gör hyresvärden så bra åt mig.

  Syllar var poppis på 70-talet, det vet jag. Vi hade syllar överallt. Som avgränsare och staket. Men nu har man väl kommit på att de inte är särskilt miljövänliga, att man ska vara lite försiktig då träet är behandlat med mindre nyttiga ingredienser.

  Anmaja

  Anmaja

  2009/04/05 at 18:05

 2. Vad läckert med dansk sandsten – sten är så vackert på många sätt. Själv har jag lite ”stennoja”, samlar gärna på dem. Sandstenen ser inte alls ut som min sjösten som jag har på framsidan huset. Sandstenen är mycket vackrare tycker jag. Skulle vilja ha hela min trädgård med olika stenläggningar – typ japanskt.
  Skall bli intressant följa era vidare stenplaner.Blir säkert hur fint som helst.

  Måsen

  2009/04/05 at 20:54


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: