Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Småmosaik…

with 2 comments

Jag fortsätter att reda ut vad motivation är. Har en ledarutvecklingshelg i april där jag och hon som jag känt sedan lääänge ska inspirera 80 chefer till motivation. Temat är att leda när organisationen är under stark förändring. Hmm har påsken på mig att fundera över inspirationsdelen. 

Men en sak som jag tycker är väldigt intressant är den forskning som finns om positiva känslor t.ex. glädje, lugn och ro eller frid, förnöjsamhet, uppskattning, kärlek osv. Det finns forskning som visar att när vi har kontakt med positiva känslor så blir vi mer kreativa. Vi öppnar upp oss och tänker bredare, blir mer uppfinningsrika. Vi mår också bättre.

Medan när vi känner oss rädda, utsatta, arga, frustrerade osv då minskar vår kreativa förmåga. Sinnet smalnar av och ställer in sig på att fly, försvara eller ta avstånd. 

Mot den bakgrunden är det viktigt att vi uppmuntrar till positiva känslor när vi jobbar med förändringsarbete i organisationer. Naturligtvis även i ledarskapet.  När vi letar fel, brister och risker (vilket inte är helt ovanligt) finns det stor risk att vi väcker känslor som t.ex. försvar, rädsla osv. Vi känner oss utpekade. Vår kreativitet avtar och möjligheten till att hinna nya vägar och lösningar minskar drastiskt.

Det handlar naturligtvis inte om att bara vara i ett positivt känsloläge. Båda sidorna måste finnas men det är viktigt att det är balans mellan dem.

Rotar vidare i det här spännande ämnet och återkommer…

p7270559

 

Written by tankemosaik

2009/03/31 den 20:56

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Intressanta tankar. Jag och en vännina gick just idag när jag vallade Garbo i strålande solsken och pratade just om förnöjsamhet och total bekymmersfria dagar. En sådan där dag när man bara njuter – finns inga mörka moln på himlen – allt bara rullar på i lugn och ro. Allt är vackert omkring, precis allt, man kan bara inte minnas just då hur oro, frustration, besvikelse, förlorad kärlek osv verkligen känns. Man är overkligt härligt borta i ett total lugn. Nog är man full av positiva och kreativa idéer då. Något man kan öva på, känna in total lycka. Det är något man skapar inom sig själv. Det gäller att så ofta som möjligt omge sig med sina underbara vänner, familj, djur, natur. Ta in vackra saker, se vackra ting, tänka goda tankar.
  //Måsen

  Måsen

  2009/03/31 at 21:08

 2. Intressanta tankar säger jag också, men det borde vara självklart att ”när vi har kontakt med positiva känslor så blir vi mer kreativa och att vi öppnar upp oss och tänker bredare, blir mer uppfinningsrika. Vi mår också bättre.” (Kopierade Dej där) Själv upplever jag mig som en positiv person, kreativ är jag också, liksom uppfinningsrik. Känner att jag mååår rätt bra förutom de krämpor jag har. Men hur ska jag få ork att ta itu med sånt jag inte orkar tänka på? 😦
  Anmaja

  Anmaja

  2009/04/01 at 19:59


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: