Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Städar bokhyllan…

with one comment

 

Vet inte varför, men det blir nog bra med vår julfé i det här inlägget...

Vet inte varför, men det blir nog bra med vår julfé i det här inlägget...

Försöker städa bokhyllan. Försöker eftersom jag hela tiden blir sittande med någon bok och har svårt att komma vidare. Just nu totalstopp vid ‘Lust att tala – retorisk hjälpreda’. Kommer inte ihåg när jag köpte den eller varför. Misstänker att jag köpt den för att jag på något sätt bestämt mig för att jag inte gillar retorik (om man nu kan göra det). Klingar manipulation. Ja, jag vet att det inte behöver göra det. Säkert därför jag köpte boken, för att få fler perspektiv på ordet.

Kollade i wikipedia och där står det att i modernt svenskt språkburk så (kan) retorik ha betydelsen ”konstfullt utformat men i huvudsak innehållslöst språk” – jisses. Innehållslöst för vem, tänker jag och upptäcker att jag hamnar i försvarsställning. Alldeles nyss hade jag bestämt mig för att jag har något emot retorik… Borde nog gå vidare i bokhyllan. 

Har du också varit med om att du pratar med någon, eller lyssnar på ett föredrag. Hela känslan av det du hör är bara neeej, men du kan inte greppa varför. Den som pratar är helt logiskt (tycker du) och det går inte att hitta något som är fel. Men du känner bara att det skriker ‘nej och fel’ i hela kroppen.

När jag hamnar i ett sådant läge brukar jag lita på känslan och sedan börja fundera på hur den jag lyssnar på byggt upp sina argument. Parallellt så tänker jag också ‘RETORIK’ – med en arg fnysning! Kom just på att det är därför jag har en lite kompicerad inställning till retorik. Kopplar det till manipulation. Men jag måste ju också medge att när jag hör något jag gillar, så är det säkert också kopplat till retorik. Men då är jag inte lika kritisk – tänker inte ens ‘retorik’. Blir liksom ingen positiv koppling till ordet eftersom jag i det läget inte ens tänker på det. Så’n är jag…

Har skummat igenom några sidor. Författaren trycker på att den som talar måste vara ärlig både till publiken och sig själv. Många sidor går åt till att övertyga läsaren om att det inte handlar om att lura på andra människor sina åsikter. Sedan kommer omedelbart ett kapitel om hur man för fram sina åsikter så att de övertygar. Hmmm, får nog lägga den här boken i att-läsa-högen…

Written by tankemosaik

2009/03/15 den 20:51

Publicerat i tankar, värdegrund

Tagged with , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. du får lägga den i högen ”läser-just-nu”-högen… 😉

    somanymen solittletime

    2009/03/15 at 21:03


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: