Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Om jag fick välja…

with 3 comments

Apropå hemtrevnad. Tänker förresten ta en bild på vår egen hemtrevnad som står i en vacker skål. Bilden kommer att ersätta den som finns i inlägget om hemtrevnad – en dag. Bra att ha lite lagoma planer. Just i kväll känns den lite ouppnålig men jag vet att det kommer en dag när jag svingar upp kameran och tar ett hemtrevnad-foto som jag smäller upp i bloggen.

81670_pe206570_s3Jo, apropå hemtrevnad så började allt med att jag såg en grön stor bordslampa, tpå IKEA. Jag tror det är något i formen och den gröna färgen som gör att jag inte kan se mig mätt på den. Kanske påminner den mig om våren och sommaren. I indiska schakra (hur nu det stavas, kanske är österländskt i största allmänhet…) systemet så är ju grönt hjärtschakrats färg, kanske finns det en koppling mellan lampan och mitt hjärta. Eller så gillar jag bara grönt,vem vet. Varje gång jag åker till IKEA så går jag och tittar på lampan. Måttar lite och inser att jag/vi inte får plats med den någonstans. Den är helt enkelt för bullig. Diametern på foten är 33 cm och höjden är 56. Rätt så stor med andra ord. Har funderat på om den kanske funkar som golvlampa…

Detta lilla lampbrydderi har sysselsatt mig ett tag och fått mig att inse att de fyra lamporna vi har i vardagsrumsfönstret har tjänat ut och bör bytas. Efter lite mer funderande så har jag övergått till att de ska bytas. Fönstren är stora 1,5 x 2 m och fyra till antalet. Men diametern på den gröna lampan gör att de inte får plats. Har övergått till att spana in en annan lampa från samma företag. 

Jag lovar att jag inte är sponsrad vare sig från IKEA eller Storåns pensionat. Men visst låter det härligt att ‘ta in på pensionat’! Åter till huvudspåret, hemtrevnad via lampor.

81673_pe206573_s3Jag har nu övergått till en smalare variant som är 98 cm hög. Birgitta, hon som är kompisen sedan lääänge lärde mig att det är väldigt bra med öppet köp. Man slipper stå och vela. Köper, åker hem, testar, lämnar tillbaks. Eller som jag gör, behåller. Hon har fått mig att handla snabbt och oöverlagt. Det händer faktiskt att jag lämnar tillbaks grejor också. Sant ska vara sant. Nu har jag köpt fyra stycken, två vita och två med svart fot. 

En i genomskinligt glas och en svart glas är uppackad, nästan. Har inte packat upp sladden och dimmern – med tanke på att jag kanske eventuellt ska lämna tillbaks dem. Nu står den glasklara på fönsterkarmen och sticker stolt upp med sin spetsiga skärm. Ser riktigt bra ut. Sambon har nästan köpt läget. Han gillar inte den med svart glasfot, tror han. Avgörandet kommer i morgon när det är ljust ute. Kan se dyster ut, han har också en idé om att det svarta glaset kommer att se dammigt ut. Dammsugarrobotarna dammar ju inte prylar, tyvärr.

Själv har jag lite svårt att se helheten och därför vet jag inte riktigt vad jag tycker. De gamla lamporna sitter lite klurigt fastsatta med sladdarna så att det går inte att lyfta ner dem. Därför står de uppackade lamporna bredvid de gamla och det blir väldigt svårt att få ett helhetsperspektiv. Här gäller det att chansa. Har ett annat alternativ i bakfickan. 81676_pe206576_s3 Den är 61 cm hög och lite bullig. Men rätt så trevlig. Köpte en sådan också, utifall att… Hur jag än vänder mig så måste jag lämna tillbaks något, frågan är bara vilken eller vilka. Finns en möjlighet att jag tar kvar 61 cm varianten också. Den är rätt så lättplacerad. 

Så här håller jag på just nu. Tror att det är ett avkopplingsmekanism. För mycket att göra på jobbet, då tar jag upp ett annat tema som avlastar hjärnan ett tag. Så just nu är nog läget så att om jag fick välja så väljer jag att inte välja, det ger lite avkoppling…

Written by tankemosaik

2009/03/10 den 21:13

Publicerat i tankar

Tagged with , ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Snygga lampor alla tre på bilderna, svårt att välja den snyggaste, men jag tror jag föredrar den längst ner.
  Själv har jag två nygamla lampor här hemma men jag kan inte koppla in dem än då jag ska byta kontakterna till jordade. Jag har ärvt dem nyligen efter min moster och den ena är en riktig moster-Margareta-lampa och den andra är en smäcker naken dam i mässing! *L* Ska ha den första på en byrå i sovrummet och den nakna ”damen i mässingen” står redan på spishyllan i salongen – det blir fint att tända dem och minnas den sista gamla i släkten. Nu är det ju vi, min generation, som är de gamla…
  Anmaja

  Anmaja

  2009/03/10 at 22:16

 2. Jag tänker på den gröna läckra saken igen…. Du har inte funderat på snickra ihop lite djupare fönsterbräden?

  B

  2009/03/13 at 10:58

  • Nu ska vi inte förhäva oss, snickerier – en av gränserna just nu 🙂

   tankemosaik

   2009/03/14 at 13:25


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: