Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Gränser och möjligheter…

leave a comment »

istock_000000398608largeHjärnan är sysselsatt med tanken att skriva en artikel i en antologi (se föregående inlägg). Det är spännande att se hur det som är roligt och ger energi ligger kvar och arbetar i skallen. Sedan vi träffades i tisdags har jag då och då funderat över det Filosofen Lundwig Wittgenstein sa:

 “The limits of my language mean the limits of my world”

För mig handlar det om två saker. Dels hur jag använder språket, de ord jag har i mitt ordförråd. Dels vilka ord och uttryck jag har tillgång till. Lärt mig. Eftersom jag också läser boken ‘Positivity’ som jag skrivit lite om tidigare och lovat återkomma till så funderar jag en del över hur jag kan använda mitt språk, mina ord och uttryck så att de skapar positiva känslor. Både för mig och de jag möter. Det är rätt så roligt att rikta uppmärksamheten mot detta.

Effekten har varit att jag faktiskt ser fler möjligheter, att jag har tillgång till lite mer energi. Ingen omvälvande upplevelse. Halleluja, typ. Mer en smygande känsla. Det öppnar upp för nyfikenhet. Att vara nyfiken på sig själv och andra. Nyfiken på vad jag skapar i de möten jag deltar i. Se om mina ord kan öppna upp för andra sätt att se på t.ex. ett problem.

Jag är alldeles övertygad om att det är så. Att det går att träna sig att få tillgång till fler kreativa tillfällen mer energi och lekfullhet. I förra inlägget skrev jag om att vi gärna kategoriserar, placerar in varandra i fack. Rätt så förfärligt egenligen (kanske bekvämt?). Tänk vilka möjligheter vi missar. Vilka skatter vi skulle hitta hos varandra om vi istället är nyfikna, inte tar saker för givet. Tillåter oss att ha ett öppet sinne. Om jag tar mig tid att fråga, vara nyfiken kan jag ju t.ex. upptäcka att den där tråkiga kollegan är riktigt, rolig och intressant.

Det slår mig att när jag kategoriserar andra så placerar jag mig själv i en rätt så tråkig kategori. Lite stelbent, lite rigid, förutsägbar. Vem vill det. Nej, fram för lite mer nyfikenhet…

Written by tankemosaik

2009/02/19 den 21:57

Publicerat i Diverse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: