Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Blogga lite mindre…

with one comment

Jag stöter på begreppet Microblogging då och då. Blev lite nyfiken på vad det är. Det handlar om att blogga med korta meddelanden. Meddelanden där man talar om vad man gör just nu. Ett sätt att hålla andra uppdaterade om vart du är oh vad du gör. Meddelandena kan t.ex. vara ‘Lunch’, ‘läser en bra bok’ osv…

twitter_logo_sEn populär sajt för mickrobloggning är Twitter. Du registrerar dig på Twitter. Lägger upp ett användarid och ett lösenord, sedan är det bara att sätta igång. Du kan skriva dina meddelanden direkt på Twitters webbplats eller messa dem till ett svenskt telefonnummer. Lite roligt är det att messa meddelandena. Det tar bara några sekunder så ligger dem på din mickroblogg.

På Twitter hämtar du in de användare du vill följa. Dvs dem du vill få meddelanden från. Andra användare gör likadant, de lägger kanske till dig bland den skara de vill följa. Ett sätt att bygga ett socialt näterk. 

Du kan följa enskilda personer, tidningar, företag osv. Expressen är exempel på en tidning som skickar Tweets (meddelanden på Twitter). 

Microbloggning bygger på att du skickar korta meddelanden. På svenska Twitter-anvisnings sajten kan du därför läsa om de vanligaste förkortningarna som förekommer på Twitter. Gd n8 – betyder naturligtvis Good night…

Man kan också fånga upp ett RSS-flöde på Twitter. T.ex. kan du till höger på min blogg se RSS-flödet från mina Tweets. Det innebär att när jag microbloggar på Twitter kommer det jag skriver att visas på min blogg. Det är lite häftigt att skicka en Tweet på mobilen och se att meddelandet efter en stund dyker upp på min blogg!

Det går även att styra sina tweets så att de dyker upp på andra ställen. Om jag lägger till #biblfeed i mitt meddelande, då dyker meddelandet upp på biblfeeds startsida. (jag skrev en liten kortis om biblfeed tidigare, klicka här om du vill läsa).

Ja, många möjligheter finns. Bara att sätta igång och testa!

Written by tankemosaik

2009/02/11 den 20:50

Publicerat i Diverse

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hej, det är verkligen inspirerande att läsa din blogg…blir sugen på att blogga själv..o nu fick man ju lite tips;-) Tack;-)

    Jonas

    2009/02/13 at 00:09


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: