Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Värderingar…

leave a comment »

Skrev i förrgår om att jag skulle arbeta med värderingar i den organisation jag just nu är anställd i. I den här organisationen är man inte van att utgå från uttalade värderingar. Jag är idag ännu mer fascinderad över hur vilsen medarbetare kan bli när man arbetar med värderingar. Det är några olika saker som susar runt när jag tänker tillbaka på gårdagen. 

I går hade vi fokus på att skapa förståelse över vad våra tre olika värderingar innebär i praktiken. Som bakgrund kan jag berätta att jag arbetar i en problemorienterad kultur. Det finns en lång vana av att leta fel och problem bland chefer och medarbetare. Att probleminventera är en baggis…

När vi kommit en bit in i arbetet med värderingarna skulle deltagarna markera vad vi är bra på respektive dåliga med i de olika värderingarna. I uppföljningen visar det sig att i stort sett samtliga tre grupper är överens om att vi är dåliga inom alla områden. Jag ställer frågan ‘vad skulle vi behöva göra för att ni ska känna att vi blivit bättre?’ Frågan ställs konstruktivt med inriktning att lyfta fram konkreta åtgärder som ska stärka oss. Nu blir det tyst. Tolv personer ger intryck av att vara helt vilsna.

Efter en stunds lirkande kommer vi fram till någon enstaka åtgärd som kan göra att vi bättre lever värderingarna. Sedan är det stopp. 

Det här är intressant. Jag gör kopplingar tillbaks till förra veckans konferens i Appreciative Inquiry med David Cooperrider. Han menade att vi saknar eller har ett bristfälligt språk för att uttrycka det som fungerar eller skulle kunna fungera i en organisation. Han sa även att engelskan har ca 10 000 (!) ord för att uttrycka problem, betydligt färre för att uttrycka det som är bra.

Det verkar vara så att vi inte är tränade att prata om hur det ska vara, ska se ut, när det är bra. I vår oganisation. Om vi inte vet hur det ska se ut när det är bra, hur ska vi då känna igen det när det är bra?

Här tror jag på uthållighet och träning.

Värderingarna är också grund för empowerment (som jag skrivit om tidigare). För att komma ifrån regelstyrning och direkta order måste det finnas grundläggande värderingar man kan luta sig mot.  En av hörnstenarna i empowerment. Det är också viktigt att den som får empowerment utför ett jobb där ‘makten’ kan användas. Utför man ett jobb enligt fasta rutiner som inte kan ändras, vad ska jag då med empowerment till?

För att empowerment ska lyckas måste den som får empowerment ha möjlighet att.ex.  påverka när och hur arbetet ska utföras. Kulturen i organisationen måste vara tillåtande och värderingarna som företaget har ska vara tydliga. En tillåtande kultur och tydliga värderingar är grunder för att jag ska våga exprimentera, vågar utmana för att lära mig.

Våga göra fel för att lära mig hur jag gör rätt.

Det är också lärdomen jag har med mig från igår. Att tillåta de här krumbukterna för att vi så småningom ska komma rätt.

Written by tankemosaik

2009/02/03 den 14:58

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: