Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Tänkvärd konferens…

leave a comment »

pict0030

Konferensen vi är på är tänkvärd på många sätt. Dels ur ett organisationsperspektiv. Men även ur ett vardagligt perspektiv. Det har varit värdefullt att få en upprepning av det jag både utbildat mig inom men också försöker göra i mitt vardagliga liv. Jag återkommer längre fram med själva metoden kring Appreciative Inquiry. Tänker nu bara skriva ner några reflektioner jag har efter de här dagarna. AI vilar på vad man kallar för en socialkonstruktionistisk grund. En krångligt ord som står för att det vi säger, är det vi gör med varandra. Vårt språk skapar hur vi upplever världen mellan oss.

Det blir väldigt tydligt för oss på konferensen att vi saknar språk för att prata om styrkor, vad vi gör bra och möjligheter. Både när det gäller förändringar i organisationer men även i vårt vardagliga liv. David Cooperrider säger att det i den amerikanska engelskan finns 10 000 uttryck för att beskriva problem och en handflull för att uttrycka styrkor.

pict0051Vi har arbetat i grupper för att formulera intervjufrågor som lyfter fram det som fungerar bra, det vi vill utforska mer för att kunna göra mer av. (Istället för att fördjupa problembilderna). I vår grupp har vi känt oss som analfabeter, vi har inte språket för att skapa frågor som har stuns i sig och som skapar energi och lust. Situationen är i och för sig också ny, vi är två svenskar, två slovenier och en makedonier i gruppen. Alla fem sitter och försöker hitta frågorna på sitt hemspråk för att sedan hitta en bra översättning till engelskan. pust…

Ludwig Wittgenstein, filosofen sa att:

”The limit of our language is the limit of our world”.

Nu märker vi hur sant det är. Väldigt nyttig och lärorik upplevelse.’

David säger många små saker som jag hajar till inför. Han frågar oss om vi tror att en konstnär som ska måla av ett landskap sätter sig ner och funderar över vad som är fel med lanskapet, vad som är det största felet och varför det är fel. Nej, säger vi, vi tror att han försöker hitta det unika, det vackra, det som är värt att lyfta fram. Varför gör ni inte det i era liv och i era organisationer också – frågar David. 

Vi skapar organisationer för att vi tror att de ska funger, de ska lösa uppgifter. Så snart vi skapat dem börjar vi leta felen i dem. Är det inte fantastiskt. Vi behandlar organisationerna som en maskin där vi försöker leta felet. Men det jag tycker är mest faschinerande är att vi inte fattar varför vi inte lyckas.

(Bilderna från IEDC i Bled)

Written by tankemosaik

2009/01/28 den 22:45

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: