Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

En tanke om bön…

with one comment

p1030273x

Gillar att läsa Paulo Coelhos böcker. Läste nyligen Brida och den väckte tankar att skriva om bön. Men nu när jag sätter mig ner och ska skriva så börjar en del fördomar på studsa upp i skallen på mig. Hade jag levt i USA hade det troligtvis bara varit helt naturligt att skriva om bön. Men i vår kultur så finns det mycket fördomar om att prata om kristendom, tro, bön mm. I alla fall är min upplevelse sådan.

Jag tror och jag tvivlar. När jag ska bestämma mig för om jag verkligen tror så blir tvivlet starkare även fast jag vet att djupt inne i mig så tror jag att det finns något mer. Egentliget vet jag. Det var länge sedan jag gick i kyrkan. Det är sällan jag fått någon större upplevelse av att besöka en vanlig gudstjänst. Ofta tycker jag det är rätt så tråkigt, rituellt och konstlat.

När jag var barn och gick i en söndagsskola där man pratade mycket om straffets gud. Om man inte är god så blir man straffad. Gud ser allt. Lärde mig den gamla versionen av ‘Gud som haver’. Du vet den som slutar ‘lyckan kommer, lyckan går, den Gud älskar lyckan får’. Nu är den omskriven som tur är. Lärde mig att man ska inte be om för mycket, inte be för sina egna behov – inte bra. 

Blev så glad när jag läste ‘Brida’ och kom till avsnittet där Brida är ute med mästaren, en vis man. En underbar solnedgång ligger framför dem. Mästaren säger till Brida att så fort solen nuddar horisonten ska hon be en bön. Hon säger att ‘Jag kan inte be, min själ är tyst’ och senare ‘Jag känner mig ovärdig. Jag trodde att det andliga sökandet var för bättre människor än jag’. 

Gissa om jag känner igen mig från min bardoms söndagsskola.

Brida ber mästaren att han ska lära henne att be. Han blundar och säger:

”Herre, vi är människor och vi känner inte vår storhet. Skänk oss ödmjukheten att be om vad vi behöver, Herre, för ingen önskan är grundlös och ingen begäran är obetydlig. Var och en vet vad som ger näring åt hans själ. Ge oss modet att se våra önskningar som sprugna ur din eviga vishets källa. Herre, bara om vi erkänner våra önskingar kan vi få en aning om vilka vi är. Amen”

Det han säger har följt med mig i några dagar. Gjorde mig glad och inspirerad. Att våga be om det man vill ha, det man behöver, att erkänna sina önskningar gör att vi lär känna oss själva.

Vågar nog snart….

Written by tankemosaik

2009/01/22 den 21:43

Publicerat i bön, religion

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Inspirerande, intressanta, eftertänksamma, djupa och fina tankar i din blogg. Jättefina bilder också. Man blir glad och positiv och kreativ i sina egna tankar också.

    Måsen

    2009/01/25 at 21:59


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: