Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Empowerment….

leave a comment »

Energi

Tänker knyta an till det jag skrev under rubriken ‘Ibland blir jag så arg…’ genom att skriva lite om ‘empowerment’. Det är ett ord som börjar dyka upp mer och mer i olika sammanhang. Vi kan se det inom politiken, socialtjänsten men också inom ledarsakap och olika utvecklingssammanhang.

Den svenska översättningen enligt Tyda.se är: makt, självbestämmande, bemyndigande. Jag har även sett översättningen: möjliggörande, vilket jag tycker är en bra översättning. Att göra det möjligt för andra att göra sitt arbete, att växa, att få ta initiativ.

I ett sammanhang av att vara ledare handlar empowerment för mig om att ge andra energi, förutsättningar och befogenhet att utveckla och göra sitt jobb.

Tillämpar man t.ex. målstyrning så måste de som ska göra jobbet ha förutsättningarna och befogenheter att själva utforma hur de vill göra jobbet för att nå målen. Framförallt måste de få uppmuntran och känna att de faktiskt äger rätten att utforma arbetet för att nå målen på bästa sätt. De måste helt enkelt få ha roligt, det måste finnas glädje och lärande i jobbet. Att få utforma och utveckla sitt arbete ger delaktighet. Att få vara delaktig tycker jag själv är roligt och ger mening i jobbet.

För mig har begreppet också en innebörd av att få tillfälle att reflektera, att lära för att göra bättre. I stort sett tror jag att vu alltid försöker göra så bra jobb vi kan utifrån de förutsättningar vi har. Men vi kan alltid skruva lite på det vi gör, göra lite annorlunda för att bli ännu bättre.  Att bli bättre är ett rörligt mål. Det som är bra idag kanske inte är det i morgon. Därför är ‘att göra bättre’ en ständigt pågående process som aldrig får avstanna.

Empowerment är för mig också att få utrymme att lära sig av det man gör., syfte att bli bättre. Jag kan t.ex. avstå från att säga till en medarbetare att jag inte riktigt tror på det de gör just nu. Det gör jag för att jag vet att de kommer att växa av insikten av att göra det själva, se resultatet och sedan se att det går att göra på ett annat sätt.

Som ledare finns jag till hands för att stödja i processen, inte för att tala om vad som är rätt och fel. (Naturligtvis finns det undantag där man måste gå in och korrigera). Men i det stora hela tror jag att vi som ledare får andra att växa om vi skapar ett klimat där lärandet, det ständiga förbättringsarbetet är en naturlig del av vardagen. 

Både för att det blir meningsfullt, men också för att lösningarna kommer att bli bättre, kunden nöjdare, vinsten större och medarbetarna nöjdare. För mig är det också en fråga om att respektera att det finns många sätt att göra saker på och att mitt sätt är ett av många.

Återkommer nog längre fram med fler perspektiv av Empowerment och vad det kan betyda.

Några länkar att titta på:

Munthe skriver om Empowerment i ett annat sammanhang.
Lern.Empwerment är ett Europeiskt projekt som handlar om att ge empowerment genom utbildning.
Wikipedia om Empowerment
Appreciative Inquery and Organizational Transformation 

Written by tankemosaik

2009/01/20 den 14:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: