Tankemosaik’s Blog

Högt och lågt, hit och dit…

Familj fortsättning…

with one comment

Ordet familj är definieras traditionellt som ett substantiv, något vi kan sätta en framför och som har en definition. En vanlig uppfattning är att den består av mamma pappa och barn, gärna två. Till familjen räknas ibland också radhuset och volvon 🙂 Hund och/eller katt kan ingå beroende av mamma och pappas förmåga att hålla emot barnens önskemål. Detta sagt med en viss portion humor.

Tittar man t.ex. i wikipedia finns ett antal olika familje-substantiv förklarade. Bl.a. familj, kärnfamilj, regnbågsfamilj, styvfamilj, storfamilj, fosterfamilj. Familj kan t.ex. förstås utifrån ett bilogiskt eller antropologiskt perspektiv. Vårt behov av att kategorisera är stort och skapar ibland diskussioner som snävar in istället för att ge utrymme för de möjligheter som finns framför oss.

Om vi ser på familj som ett verb. Vad gör det då för skillnad?
Då blir en familj är något vi gör, något vi skapar, något vi kan om-skapa. Det lämnar utrymme för oss i familjen att definiera vad vi vill med vår med min familj. Vi lyfter oss bortom de gängse definitionerna och utvidgar sammanhanget och möjligheterna för vår familj.

I dag kan familjer se väldigt olika ut, det har vuxit fram en rikedom i familjebegreppet. Plastmammor, plastpappor, extra mor- och farföräldrar, två mammor, två pappor, ensamstående föräldrar, vuxna utan barn, ensamstående utan barn, nära vänner osv. Listan kan göras lång. Vi har alla behov av en familj där vi kan känna oss trygga, vara oss själva.

Det kan vara hjälpsamt för många att se på familjebegreppet bortom blodsbanden. Det ger oss möjligheten att skapa den familj vi vill ha utöver, istället för, eller som komplement till den som är oss given via släktskap. 

Hur ser din familj ut?
Hur vill du att din familj ska se ut?

UMO om familj.

Written by tankemosaik

2009/01/03 den 21:44

Publicerat i familj, sammanhang

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] än diffust) är ett sådant möte som blivit en av våra bästa vänner. En familjemedlem i vår familj helt enkelt. Till helgen ska vi träffas och ha en ‘ABBA sing-a-long’-kväll! Men det […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: